űrutazás légballon
Bőven lehet még piaci rést találni az űrturizmusban. Sőt: az amúgy is luxusutazásként elkönyvelt kalandot lehet ennél is tovább fokozni.

Pár éven belül már az űrrakéták robaja nélkül is megtekinthető lesz a világűr. A Spaceship Neptune egy óriási, futballpálya-méretű űrballon, amely egy kényelmes biciklitúra tempójával, 19 kilométer per órás sebességgel viszi majd az űrbe az űrturistákat.

\u0171rutaz\u00e1s \u0171rballon

Space Perspective

A Space Perspective vállalkozása a tervekkel be is csatlakozott a Virgin Galactic vagy a Blue Origin űrturizmust dédelgető cégeihez – a különbség csupán, hogy az utazás nem jár mennydörgős robbanással.

A Spaceship Neptune gömbölyded kabinjában hatalmas ablakokkal körülvett, nyomás alatt lévő társalgó, egy bár és egy fürdőszoba is megtalálható. Ráadásul még Wi-Fi is van.

Space Perspective

Ahelyett, hogy az óriási G-erők az üléseikhez ragasztanák az utasokat, az űrballonban a pilóta mellett nyolc utas nyugágyakban ücsörög majd koktélokkal a kezükben. Mindeközben először a Kennedy Űrközpontra – a Spaceship Neptune anyakikötőjére –, majd a floridai félszigetre, később az egész keleti partra is rálátnak, hogy végül magát a Földet is megcsodálják majd.

Space Perspective

Ahogy a Robb Report cikke írja, a NASA által tesztelt és használt magaslégballonokkal már az 1930-as évek óta kísérleteznek. A Spaceship Neptune-t Jane Poynter és férje, Taber MacCallum, a Space Perspective társalapítója fejlesztette ki, és már rég túl van az első sikerén: 2014-ben erről a ballonról ugrott ki Alan Eustace rekordot jelentő, 41 kilométer magasságról.

Ugyan a Spaceship Neptune 30 kilométer magasra emelkedő űrhajója technikailag nem éri el a világűrt, de Poynter szerint ugyanazt a szuborbitális élményét nyújtja (a súlytalanságot leszámítva), amelyet Richard Branson is végrehajtott a Virgin Galactic VSS Unity űrrepülőgépének fedélzetén.

A vállalat inkább a luxusélményre és a kényelemre építene. A jegyértékesítés már meg is kezdődött: egy utazás ára 125 ezer dollár lesz, azaz nagyjából 37 millió forint. A tervek szerint az első járat már rövid időn belül, 2024-ben elindul.


A figyelmetekbe ajánljuk