Lencse és pezsgő helyett szerényebb, de annál fontosabb étellel búcsúztatták a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósai a 2020-as évet.

A legénység év végi élelme mikrogravitációs körülmények között retek volt, amit speciális környezetben nevelgettek egy erre kialakított kamrában először az ISS történetében.

Korábban is már elfogyasztottak hasonló ételeket: űrsalátától kezdve számos zöldséget termesztettek az ISS-en, amiket egy ottani kutatólaboratóriumban nevelgettek. A mostani menüre 27 napot kellett várni, ugyanis ennyi idő alatt értek be a Techshot elnevezésű cég speciális retkei.

A legénység ezzel nem csak fontos, tápanyagokban gazdag ételt fogyasztott, hanem tudományosan és pszichológiailag is hasznos volt az étkezés. Előbbinél azért, mert számos űrkutatásban segítségül szolgálhat a hasonló körülmények között termesztett élelmek, amik a későbbi önellátó küldetéseknél lehetnek fontosak – nem véletlenül fog a NASA további vizsgálatokat végezni a megmaradt zöldségeken a Földre való visszatérésük után.

NASA

Pszichológiailag pedig az űrhajósokra hathat pozitívan. Általában ugyanis minden nap ugyanazt az előre csomagolt ételt kell enniük, ami hosszabb idő után pszichésen megterhelheti az embert a monotonitás miatt – nem beszélve a szervezetre gyakorolt hátrányos hatásairól. A helyben termesztett zöldségek viszont mentálisan és egészségügyileg is kedvezően hathat rájuk, mivel kizökkenti őket az egyhangú helyzetből.

NASA

A most nevelgetett retkeket a NASA engedélyével fogyaszthatta el a legénység. Összesen 9-et ettek meg és 10-et pedig lefagyasztottak a NASA vizsgálataihoz. Elmondásuk szerint külsőre nem különböznek a földi társaiktól. Sőt, ízre még jobban is ízlett nekik.

(Digital Trends)

Friss

Az igazi nyári frissítő – hideg gyümölcsleves recept

Ha még nem próbáltad, itt az ideje elkészítened ezt a bársonyos, hűsítő gyümölcslevest!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megérkezett Kevin Smith He-Man sorozatának első előzetese

Ha rajongtál a régi rajzfilmsorozatért, esetleg a Dolph Lundgren főszereplésével készült filmmért, akkor imádni fogod.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4+1 élelmiszer, ami csökkentheti a koleszterinszintet

A szívbetegség a világ vezető halálozási oka. A magas koleszterinszint - különösen a „rossz" LDL - összefügg a szívbetegségek fokozott kockázatával. Annak érdekében, hogy ezt megelőzzük elengedhetetlen a megfelelő étrend. Íme, 5 olyan élelmiszer, amely csökkentheti a koleszterinszintet és enyhíti a szívbetegségek egyéb kockázati tényezőit.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk