Űrben termesztett retekkel búcsúztatta el az évet az ISS legénysége
NASA

Űrben termesztett retekkel búcsúztatta el az évet az ISS legénysége

Lencse és pezsgő helyett szerényebb, de annál fontosabb étellel búcsúztatták a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósai a 2020-as évet.

A legénység év végi élelme mikrogravitációs körülmények között retek volt, amit speciális környezetben nevelgettek egy erre kialakított kamrában először az ISS történetében.

Korábban is már elfogyasztottak hasonló ételeket: űrsalátától kezdve számos zöldséget termesztettek az ISS-en, amiket egy ottani kutatólaboratóriumban nevelgettek. A mostani menüre 27 napot kellett várni, ugyanis ennyi idő alatt értek be a Techshot elnevezésű cég speciális retkei.

A legénység ezzel nem csak fontos, tápanyagokban gazdag ételt fogyasztott, hanem tudományosan és pszichológiailag is hasznos volt az étkezés. Előbbinél azért, mert számos űrkutatásban segítségül szolgálhat a hasonló körülmények között termesztett élelmek, amik a későbbi önellátó küldetéseknél lehetnek fontosak – nem véletlenül fog a NASA további vizsgálatokat végezni a megmaradt zöldségeken a Földre való visszatérésük után.

NASA

Pszichológiailag pedig az űrhajósokra hathat pozitívan. Általában ugyanis minden nap ugyanazt az előre csomagolt ételt kell enniük, ami hosszabb idő után pszichésen megterhelheti az embert a monotonitás miatt – nem beszélve a szervezetre gyakorolt hátrányos hatásairól. A helyben termesztett zöldségek viszont mentálisan és egészségügyileg is kedvezően hathat rájuk, mivel kizökkenti őket az egyhangú helyzetből.

NASA

A most nevelgetett retkeket a NASA engedélyével fogyaszthatta el a legénység. Összesen 9-et ettek meg és 10-et pedig lefagyasztottak a NASA vizsgálataihoz. Elmondásuk szerint külsőre nem különböznek a földi társaiktól. Sőt, ízre még jobban is ízlett nekik.

(Digital Trends)

A figyelmetekbe ajánljuk