7 milliárd forintos vécét kaptak az űrhajósok

Kis vécé az emberiségnek, hatalmas ugrás az űrutazásnak.


Minden bizonnyal a világ legdrágább vécéjét alkotta meg a NASA, amire még külön pályázatot is hirdettek: a jó ötletet adók között 11 millió forintnak megfelelő dollárt osztottak szét. Elsőre viccesnek és furcsának tűnhet, de elég komoly szerepet is játszhat egy-egy sikeres űrküldetés végrehajtásában, ezért az űrhivatal nem volt szűkmarkú a fejlesztéssel kapcsolatban.

A mosdó végösszege nagyjából 23 millió dollár lett (körülbelül 7 milliárd forint), és már úton is van a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére, hogy élesben kipróbálják a későbbi Hold- és Mars-expedíciók előtt. Részletekbe nem mennénk bele, de fontos szerepe van a gravitációnak, ami például a Holdon egyhatoda a földihez képest.

A Space szerint a vécé tegnap hajnalban indult útnak az ISS-re. A jelenleg használt űrvécénél 65%-al kisebb és 45%-al könnyebb a most felküldött. Hogy mennyire komoly fejlesztésről van szó, jól példázza, hogy az eszköz képes lesz újrahasznosítani a vizeletet, ami a mélyűri utazásoknál rendkívül hasznos lehet, bármilyen szokatlanul is hangzik.

Ha a fenti információkról a laikus közönség nem értesült volna, akkor könnyen összekeverhetné bármi mással az eszközt, hiszen még egy bojlerre is jobban hasonlít, mint egy hagyományos vécére:

A figyelmetekbe ajánljuk