A tudományos nevén Coffea stenophylla leginkább az arabica kávéhoz hasonlítható, és nyugat-afrikában honos. A most megtalált kávéfaj az arabicánál jobban viseli a magas hőmérsékletet – derül ki Nature Plants című tudományos folyóiratban.
A növény – az arabicával ellentétben – sokkal melegebb helyeken is termeszthető, és új, klímaellenállóbb fajok termesztéséhez fő kiindulóforrásként szolgálhat. Mindez segítheti a világ kávéigényének kielégítését.
Régóta aggodalomra ad okot, hogy a kávétermesztést erőteljesen veszélyezteti a klímaváltozás miatti növekvő hőmérséklet, a csökkenő csapadék és az új betegségek. Bár több kávéfaj létezik, amely forróbb környezetben is megél, esetükben azonban hiányzik az arabica kávé aromája, valamint a kereskedelmi célú termesztéshez szükséges tulajdonságok – közölték a londoni Kew Gardens, a Greenwichi Egyetem, a francia Cirad kutatóközpont tudósai és a nyugat-afrikai Sierra Leone szakértői.
A Coffea stenophylla egykoron elterjedt volt Nyugat-Afrikában, az 1920-as évektől azonban a növényt nem termesztették többé kereskedelmi célra.
A természetben 2018-ban több mint 50 év után először találták meg újra.
A faj jól tűri a szárazságot, és részben immunis a kávérozsda nevű betegséggel szemben.
A klímaváltozás kezeléséhez döntő jelentőségű az ellátási láncolat biztosítása. A kávé több milliárd dolláros globális iparág, amely trópusi országok több vállalkozását támogatja, kínál több mint százmillió kávétermesztőnek megélhetést
– mondta Aaron Davis, a Kew Gardens, a brit Királyi Botanikus Kerte kávékutatásért felelős munkatársa.
„Egyedülálló felfedezés olyan kávéfajt találni, amelyik magasabb hőmérsékleten megél, és kitűnő íze van. Ez a faj a magas minőségű kávé jövője szempontjából döntő jelentőségű"
– hangsúlyozta Davis.
(MTI)