500 méter magas felhőkarcolót építenének New Yorkba

Az Adjaye Associates építészstúdió egy szupermagas felhőkarcolót tervezett New Yorkban.


A The Affirmation Tower nevű felhőkarcolót egy 1,2 hektáros üres telekre tervezték a manhattani 11. sugárúton, ahol New York állam ajánlattételi felhívást tett közzé a terület betöltése érdekében.

Az Adjaye Associates úgy tervezte az 1663 láb (498 méter) magas felhőkarcolót, hogy földszinttől a legtetejéig ötször nagyobb legyen az, tehát a felső szintek sokkal terjedelmesebbek, mint az alsó szintek. Ezzel pedig a hagyományos felhőkarcolóhoz képest teljesen más megjelenést kölcsönözne neki. Kívülről ezek a lépcsőzetes tömbök határoznák meg az épületet, és két szállodát, irodahelyiségeket, valamint egy korcsolyapályát és egy kilátóteraszt foglalna magába.

Adjaye Associates/The Peebles Corporation


A helyi Peebles Corporation fejlesztő cég pedig be is nyújtotta a szupertorony építésének engedélyét az Empire State Development Corporationnek.

Ha megépül, ez lenne az Adjaye Associates eddigi legmagasabb tornya. Illetve a stúdió szerint ez lenne az első felhőkarcoló New York történetében, amelyet fekete építészekből, fejlesztőkből, hitelezőkből és munkásokból álló csapat készített.

Sir David Adjaye OBE a cég tulajdonosa egy díjnyertes ghánai-brit építész, aki arról ismert, hogy művészi érzékenységét és ethoszát a közösség által vezérelt projektekbe helyezi. Ötletes anyaghasználata, egyedi tervei és látnoki érzékenysége generációjának egyik vezető építészeként emelte ki.

(deezeen)

A figyelmetekbe ajánljuk