Lehet, hogy itt az ideje, hogy újra átnézzük az étrendünket: egy új tanulmány szerint a Földön élő emberek kétharmada nem jut elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz.
A kutatók szerint a tanulmány a globális egészségügy számára ébresztő jel. A globális táplálkozási adatbázisból gyűjtött adatok és a szakértők által kifejlesztett statisztikai modellek kombinációjával a kutatócsoport a világ lakosságának 99,3 százalékára vonatkozóan becsülte meg a mikrotápanyagok szintjét az étrendben – írja a Science Alert.
Az eredmény lesújtó.
Ez is érdekelhet:10 élelmiszer, amiben rengeteg A-vitamin található
Ezek az eredmények riasztóak. A legtöbb ember – még több, mint korábban gondoltuk – bármely régióban és országban, minden jövedelmi szinten nem fogyaszt elegendő mennyiségű alapvető mikrotápanyagot
– mondja Ty Beal élelmiszertudós.
A legnagyobb hiányosságot az alacsony jódbevitel jelenti. A jód elengedhetetlen a tiroxin hormon előállításához, amely a sejtek működését szabályozza, és kulcsszerepet játszik a szív egészségében, a testsúlyban, az agyi fejlődésben és még sok más területen. A jód tengeri ételekben és tejtermékekben található, és az emberiség 68 százaléka nem kap elegendő mennyiséget belőle.
Olvasd el ezt is! 6 élelmiszer, amiben több a C-vitamin, mint egy narancsban
Ezután következik az E-vitamin, amiből az emberek 67 százaléka nem fogyaszt elegendőt. E-vitamin olyan élelmiszerekben található meg, mint a diófélék, magvak, illetve tojás, és segít a sejtek közötti kommunikációban és a fertőzések elleni védekezésben.
A harmadik és negyedik helyen a kalcium és a vas végzett, amelyekből a legkevesebbet fogyasztanak a világban.
A kutatás mögött álló csapat reméli, hogy az eredmények segíthetnek jobb hozzáállást kialakítani a kiegyensúlyozott étrendek iránt a lakosság körében, ami viszont kevesebb egészségügyi problémához vezethet, amelyeket a legfontosabb tápanyagok hiánya okoz.