Don't forget to follow me on instagram as @ivvndiaz If you like my work, please support me: paypal.me/ivanmart

Ezeket az űrmisszókat nézhetjük élőben a következő időszakban

2021 rekordokkal teli év volt az űrprogramok számára világszerte, és ez a lendület 2022-ben is folytatódik. 2022-re közel 200 orbitális indítást terveznek.


A Hold több figyelmet fog kapni, mint évtizedek óta bármikor, akárcsak a Jupiter. A valaha épített legnagyobb rakéta első repülését fogja végrehajtani. És természetesen a James Webb űrteleszkóp is elkezdi majd küldeni az első képeket.

  • A NASA végre bemutatja a sokat késlekedett Space Launch Systemet. Ez a rakéta magasabb, mint a Szabadság-szobor, és nagyobb tolóerőt produkál, mint a hatalmas Saturn V. Az Artemis I küldetés idén tavasszal indul a Hold megkerülésére. Ez egy olyan rakétarendszer koncepciójának próbája, amely egy napon lehetővé teszi majd, hogy az emberek a Földön kívül éljenek és dolgozzanak. A közvetlen cél az, hogy 2025-re űrhajósokat juttassanak vissza a Holdra.
  • Az Astrobotic nevű cég 11 hasznos terhet fog a Hold közeli oldalán lévő nagy kráterhez szállítani, köztük két mini-rovert és egy csomag személyes emléktárgyakat, amelyeket egy németországi székhelyű cég gyűjtött össze a nagyközönségtől. Az Astrobotic leszállóegység a sci-fi legenda, Arthur C. Clarke elhamvasztott maradványait is magával viszi.
  • Egy másik cég, az Intuitive Machines 2022-ben két utat tervez a Holdra, 10 hasznos teherrel, köztük egy holdi ugrálóval és egy jégbányászati kísérlettel.
  • Oroszország is beszáll a Holdra szállásba. A tervek szerint 2022-ben a Luna 25 leszállóegységet küldi a Hold déli pólusához, hogy jég után kutasson. A fagyott víz elengedhetetlen feltétele bármely holdi bázisnak.
  • Míg a NASA Space Launch System nagy előrelépés lesz az ügynökség számára, Elon Musk új rakétája 2022-ben az égbolt királyának ígérkezik. A SpaceX Starship - a valaha indított legerősebb rakéta - 2022-ben kapja meg első pályára állítását. Teljesen újrafelhasználható, több mint kétszer akkora tolóereje van, mint a Saturn V rakétának, és 100 tonnát képes pályára juttatni.


Nem a Hold és a Mars az egyetlen égitest, amely jövőre figyelmet kap. Több évtizedes elhanyagoltság után végre a Jupiter is kap egy kis szeretetet.

  • Az Európai Űrügynökség Icy Moons Explorer nevű űrszondája a tervek szerint az év közepén indul a gázóriáshoz. Ott három éven át tanulmányozza majd a Jupiter három holdját, a Ganümédészt, az Európát és a Kallistót. A feltételezések szerint ezeken a holdakon folyékony víz található a felszín alatt, ami potenciálisan lakható környezetet jelent.
  • Emellett 2022 szeptemberében a NASA Juno űrszondája, amely 2016 óta kering a Jupiter körül, 220 mérföldes körzetben fog lebegni az Europa körül, így minden idők legközelebbi pillantása lesz erre a lenyűgöző holdra. Műszerei meg fogják mérni a folyékony vízzel teli óceánt borító jégpáncél vastagságát.

2022-ben az űr pereméről és az idő hajnaláról is új információkhoz juthatunk.

  • Miután januárban sikeresen elérte végső célállomását, kibontotta napelemeit és kibontotta tükreit, a NASA James Webb űrteleszkópja kimerítő tesztelésen esik át, és valamikor az év közepén küldi vissza az első adatokat. A 6,5 méter hosszú távcső gyűjtőfelülete hétszerese a Hubble-űrteleszkópénak. A Hubble-nél hosszabb hullámhosszú fénysugárzással dolgozik, így olyan távoli galaxisokat is láthat, amelyek fénye a világegyetem tágulása miatt hosszabb hullámhosszra nyúlt.
  • Az év végére a tudósok várhatóan eredményeket kapnak egy olyan projektből, amelynek célja az univerzum legkorábbi struktúráinak feltérképezése, és a galaxisok kialakulásának hajnalát látni. A fény, amelyet ezek a struktúrák kibocsátottak, a történelem legelső fényei közé tartozott, és akkor bocsátották ki, amikor az univerzum a jelenlegi korának mindössze 5%-át tette ki.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk