Egy idegen űrhajó az égen.

Illusztráció.

Kínai tudósok azt állítják, hogy egy földönkívüli intelligencia jelét fogták be

Nem mindennap fordul elő, hogy egy jelentős kutatóintézet tudósai nagyszabású állításokat tesznek egy földönkívüli civilizációval való lehetséges első kapcsolatfelvételről.


Kínai tudósok egy csoportja – akik távoli exobolygókat vizsgálnak – azt állítják, hogy „gyanús jeleket" találtak, amelyek egy földönkívüli civilizációra utalhatnak – írja a Science and Technology Daily, a Kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium hivatalos lapja. De óvatosságra intenek addig, amíg megvizsgálják az eredményeket.

Annak a lehetősége is nagyon nagy, hogy a gyanús jel valamilyen rádiózavar, és ezt tovább kell erősíteni vagy ki kell zárni, ami hosszú folyamat lehet

– mondta a lapnak Zhang Tongjie, a China ET Civilization Research Group vezető tudósa.

A tudósok a szokatlan keskeny sávú jeleket a Délnyugat-Kínában található, gigantikus, földönkívüliekre vadászó rádióteleszkóp, az ötszáz méteres apertúrájú gömbtávcső (FAST) 2019-es adatainak feldolgozása során találták, amely történetesen a legnagyobb a maga nemében az egész világon.

Bár az állítás nyilvánvalóan grandiózus, a kutatók gyorsan rámutattak, hogy egyszerűbb magyarázat is lehet a jelekre. Emellett ezeket a kijelentéseket kezeljük óvatosan, hiszen egyelőre még nem láttunk sem tudományos publikációt, sem szakértői véleményt.

A fenntartások ellenére a csapat már most izgatottan várja a potenciálisan világmegváltó felfedezés megerősítésének lehetőségét – vagy persze elutasítását.

Alig várjuk, hogy a [FAST teleszkóp] elsőként fedezze fel és erősítse meg a földönkívüli civilizációk létezését

– mondta Tongjie a lapnak.

De van egy másik nagy probléma is, ami útjába állhat annak, hogy a csapat megerősítse, valóban megtörtént az első kapcsolatfelvétel: a zsúfolt menetrend.

Peng Bo, a Nemzeti Csillagászati Obszervatórium kutatója elmondta a lapnak, hogy szerinte a gyanús jelek valószínűleg idegen eredetűek, de nincs idejük azonosítani azokat.

Frissítés: A Bloomberg információi alapján a szóban forgó beszámoló nemrégiben lekerült a Science and Technology Daily-ről, azaz nem valószínű, hogy a kínai tudósok idegen életformák rádiós jeleit fogták be.


Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk