aszteroida
Fotó: Getty Images/QAI Publishing/Universal Images Group

A kínaiak egy próbagyakorlaton lövik majd ki az aszteroidát

​Sci-fi a valóságban: Kína egy aszteroida felrobbantására készül

Az emberiség félelmei között régóta szerepel az, hogy egy hatalmas aszteroida vagy meteor a földbe csapódik és ezzel kipusztítja a bolygó élővilágát, beleértve az embert is. A mai műszerek mérései alapján erre viszonylag kevés esély van, Kína ennek ellenére egy próbagyakorlat során egy ilyen aszteroida felrobbantására készül.


A dinoszauruszokat a jelenlegi tudásunk alapján 65 millió évvel ezelőtt egy óriási égitest pusztította ki mindenkorra és a tudósok évek óta próbálnak megoldásokat találni arra, hogy egy ilyen becsapódás ne következhessen be újra. A Futurism most pedig arról ír, hogy Kína olyannyira élen jár ebben a projektben, hogy 2030-ig próba jelleggel elpusztítanak egy, a Földet egyébként egyáltalán nem fenyegető meteort.

Ez is érdekelhet! Fontos dologra készülnek az űrben az oroszok

A terve egyébként egyáltalán nem újkeletű: a kínaiak már pár évvel ezelőtt is bejelentettek egy hasonló ötletet, akkor a 2019 VL5 névre hallgató aszteroidát szemelték ki maguknak. A mostani hírek szerint azonban egy másik, közel 30 méteres átmérővel rendelkező aszteroidát, a 2015 XF261 névre kereszteltet lövik majd ki.

\u200bA Chicxulub-aszteroida becsap\u00f3d\u00e1sa egy illusztr\u00e1ci\u00f3n

Illusztráción az aszteroida, ami elpuszította a dinoszauruszokat

Fotó: Getty Images

A portál emlékeztet, hogy a NASA már 2022-ben is végrehajtott egy hasonló projektet, amikor egy Földet viszonylagosan megközelítő égitestet sikerült eltéríteni a pályájáról, ezzel is bizonyítva, hogy ha valódi veszélyben lennénk, lennének megfelelő opcióink a védekezésre.

Ajánljuk figyelmedbe! Kiderült, mikor indul történelmi küldetésére a SpaceX

Sőt, a NASA 2028-ban tervez fellőni egy olyan űrszondát is, aminek kifejezetten az lesz a feladata, hogy a Földet veszélyeztető objektumokat jelezze.

Kína, a hírek alapján hasonló okok miatt állt neki a projekt megvalósításának, ugyanis ők is szeretnének rendelkezni a megfelelő technikával arra az esetre, ha a jövőben valamilyen űrbéli aszteroida megközelíti a Földet.

A figyelmetekbe ajánljuk