Kiderült, mikor indul történelmi küldetésére a SpaceX

Elon Musk vállalata a napokban nyilvánosságra hozta a várva várt Polaris Dawn küldetésének céldátumát. A július 31-re tervezett start utáni sikeres misszó pedig olyan kutatási eredményeket hozhat, amely új korszakot nyithat az űrkutatásban.


Mi is az a Polaris Down?

Az ötnaposra tervezett küldetés során 4 nem hivatásos űrhajós utazik majd a SpaceX Crew Dragon űrhajó fedélzetén egy mintegy 700 kilométeres Föld feletti pályára. Ez mintegy 300 kilométerrel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fölött található, tehát jóval magasabbra emelkednek, mint ahová eddig bármelyik Crew Dragon felszállt. (Legutóbb az 1970-es évek Apollo-küldetései merészkedtek ilyen magaslatokba.)

A misszió egyik legfőbb célja a SpaceX saját fejlesztésű űrruhájának tesztelése, amelyet a legénység egy néhány órás űrséta keretében próbál majd ki.

Ez lesz egyébként a világ első kereskedelmi űrutazása, amely közben az asztronauták sétálnak egyet a szabadban.

Ez is érdekelhet: Az űrutazós filmek megmutatják, mi vár a SpaceX-re?

A bátor vállalkozók

A Polaris Dawn küldetést a milliárdos üzletember, Jared Isaacman finanszírozza és vezeti, aki a Shift4 nevű pénzfeldolgozó cég vezérigazgatója és nem mellesleg tapasztalt pilóta. A 41 éves férfi már járt az űrben: az Inspiration4 misszió első, kizárólag civilek által végrehajtott repülésén – 3 másik nem hivatásos űrhajóssal együtt – utazhatott még Föld körüli pályán 2021-ben.

Isaacman mellett a mostani küldetésen Scott Poteet, az amerikai légierő nyugalmazott alezredese, Sarah Gillis, aki a vállalat űrhajósképzési programjának felügyeletéért felelős, valamint Anna Menon, a SpaceX vezető űrműveleti mérnöke vesz részt, írja a Digitaltrends.

Ezt is olvasd el! Az elkövetkezendő években több tonna űrszemét zuhanhat a Földre

Több fejlesztés is folyamatban

A Polaris Dawn a ruházat mellett több kutatást végez majd azzal a céllal, hogy jobban megértse az űrrepülés és az űrsugárzás emberi egészségre gyakorolt hatásait.

Továbbá a legénység lesz az első, amely a Starlink lézer alapú kommunikációt teszteli az űrben.

Ezáltal olyan értékes adatokat szolgáltathatnak a vállalatnak, amely hozzájárulhat egy olyan hosszú távon működő űrkommunikációs rendszerek kialakításához, amely a Holdon, a Marson vagy akár azon túl is működőképes lehet.

A figyelmetekbe ajánljuk