Egy ember fut egy hídon.

5 egyszerű lépés, amivel könnyedén elsajátíthatsz új szokásokat 2023-ban!

Az újév kapcsán az emberek jelentős része komoly fogadalmakat tesz magának, amely okán új és hasznos szokásokat akar elsajátítani. A dolog gyakorlati része azonban korántsem ilyen egyszerű, és az áhított terv könnyen kifulladhat. Az előbb említett probléma elkerülése végett az alábbi cikkben 5 olyan egyszerű lépést szedtünk össze, amivel könnyedén elsajátíthatsz új szokásokat 2023-ban!


Készíts tervet a szokások betartására!

Az igazság az, hogy igenis tehetsz néhány dolgot annak érdekében, hogy könnyebben ragaszkodj az új szokásaidhoz.

Először is, készíts egy tervet! Pontosan mik azok a dolgok, amelyeket meg akarsz tenni? Milyen lépéseket kell végrehajtanod ahhoz, hogy elérd ezeket a célokat?

Ha már van egy terved, mindenképpen tartsd magad hozzá! Írd le, hogy mire van szükséged a célod megvalósításához, majd mindenképp tedd meg a szükséges lépéseket!

Nem baj, ha néha hibázol!

Ha belekezdesz egy szokásba, de úgy gondolod, hogy nem lehetséges vagy nem fog a kedvedre válni, írj egy „vésztervet”. Ebből a dokumentumból megtudhatod, mi történne, ha kudarcot vallanál, miközben megpróbálod kialakítani az adott szokást.

Emellett jó hatása lehet annak, ha minden nap időt szakítasz arra, hogy a további tanulás és fejlődés érdekében rendszeresen reflektálsz a sikereidre és kudarcaidra.

Végül hasznos lehet, ha beszélsz valakivel, aki útmutatást és támogatást tud nyújtani az adott szokás kialakításában.

Ez is érdekelhet: 5 gyakori szokás a konyhában, amit jobb lenne, ha mindenki elfelejtene

Kezd kicsiben a dolgot!

Blaz Photo/Unsplash

A jó szokások kialakítására és fenntartására nincs egyetlen jó megoldás, mivel minden ember egyedi. A napi rutin apró módosításai azonban idővel jelentős változásokhoz vezethetnek.

Fontold meg, hogy minden nap külön időt szánsz arra, hogy olyan dolgokat csinálj, amelyeket élvezel – ilyen lehet akár egy könyv olvasása, vagy egy séta a szabadban. Ez segít motiváltnak és koncentráltnak maradni egész nap.

Ha meghoztad a döntést, kötelezd el magad mellette!

Ha meghoztad a döntést, kötelezd el magad mellette, és ne csábulj el a könnyebb lehetőségek felbukkanásakor.

Kezd azzal, hogy elismered, hogy van hová fejlődnöd, és hogy változtatni akarsz. Ezután kezd el a már említett terv kidolgozását.

Végül pedig jutalmazd meg magad a fejlődéséért! Ez lehet bármi, attól kezdve, hogy minden alkalommal, amikor elvégzel egy feladatot, veszel magadnak egy kis jutalmat, egészen addig, hogy kiveszel egy szabadnapot, ha már jelentős előrelépést értél el.

Egyszerre csak egy jó szokásra összpontosíts!

Dmitrii Vaccinium/Unsplash

A jó szokások kialakítása és fenntartása érdekében kezd azzal, hogy egyszerre csak egy célra összpontosítasz.

Tegyük fel, úgy döntesz, hogy egészségesen étkezel és sportolsz. Bár mindkettő remek szokás, hamar kimerülhetsz tőlük.

Ahhoz, hogy rendszerezd a céljaidat, és egyenként dolgozz értük, fontossági sorrendet kell felállítanod a listán az összes jó szokásodról, amit el akarsz sajátítani.

Forrás: Medium

A figyelmetekbe ajánljuk