elon musk teslabemutató
Nem ez az első alkalom, hogy a fekete alkalmazottak perlik a céget.

15 volt vagy jelenlegi fekete Tesla-alkalmazott perli a vállalatot, mert állítólag nem akadályozta meg a faji megkülönböztetést a kaliforniai Fremontban található gyárban – írja a The Verge.

A kereset, amelyet a múlt héten nyújtottak be egy kaliforniai bíróságon, részletezi a dolgozók állításait, miszerint a munkahelyen becsmérlő megjegyzéseknek és faji indíttatású zaklatásnak voltak kitéve.

A keresetlevélben foglaltak szerint a dolgozók azt állítják, hogy kollégáik gyakran használták az N-betűs szót és más rasszista vagy diszkriminatív kifejezéseket, mint például a „rabszolgaság" vagy az „ültetvény", hogy leírják a gyár munkakultúráját.

Ezen túlmenően a Tesla állítólag rasszista graffitiket hagyott a mosdófalakon, padokon, szekrényeken és munkahelyeken, amelyeken a „KKK" (a Ku-Klux-Klan rövidítése - a szerk.), az N-szó és horogkeresztes rajzok is szerepeltek.

A kereset szerint a vezetőség is részt vett a zaklatásban, „figyelmen kívül hagyta a problémával kapcsolatos ismételt panaszokat és jelentéseket", és megtorló intézkedéseket foganatosított a munkavállalókkal szemben, „amiért jelentették és panaszt tettek a diszkrimináció ellen".

Az egyik volt dolgozó, Jasmin Wilson azt állítja, hogy munkatársai és vezetői szexuálisan és faji alapon zaklatták. A vezetőség állítólag semmit sem tett a diszkrimináció bejelentése érdekében, ehelyett a panaszai megtorlásaként az alkalmazottat vették elő.

Egy másik munkavállaló, Nathaniel Aziel Gonsalves azt állítja, hogy kilenc év Tesla-ügynökségi munka után hirtelen kirúgták, megtorlásul azért, mert folyamatosan jelentette a vállalatnál tapasztalható faji megkülönböztetést. Több más munkavállaló is azt állítja, hogy faji alapon megtagadták tőlük az előléptetést, valamint hogy a Teslánál a „fizikailag legmegterhelőbb" munkaköröket kapták.

A per egyébként csak egy a sok közül, amelyek a Teslát célozzák a faji megkülönböztetés és a munkahelyi zaklatás más formái miatt. Tavaly egy fekete bőrű volt liftkezelő megnyerte a pert, amelyben azzal vádolta a Teslát, hogy nem tett eleget a faji megkülönböztetés megelőzése érdekében – 15 millió dolláros kártérítést ítéltek meg neki. A vállalat állítólag 1 millió dollárt fizetett egy olyan alkalmazottnak is, aki azt állította, hogy a vállalat nem tett semmit, miután a felettese rasszista sértéssel illette.

Februárban a kaliforniai Department of Fair Employment and Housing (DFEH) pert indított a Tesla ellen, amely szerint a vállalat Fremontban található gyára „fajilag szegregált környezet, ahol a fekete bőrű dolgozókat faji szidalmakkal illetik és diszkriminálják".

Az autógyártó ellen az amerikai Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottsága (EEOC) is vizsgálatot folytat.

A Tesla a blogján közzétett bejegyzésében tagadta a diszkriminációval kapcsolatos állításokat, és kijelentette, hogy a vállalat „határozottan ellenzi a diszkrimináció és a zaklatás minden formáját".


A figyelmetekbe ajánljuk