gyászoló, feketébe öltözött emberek egy-egy szál rózsával a kezükben
Fotó: Shutterstock

​Környezettudatos temetkezés? −  meglepő új eljárást engedélyeztek

Gondolkoztál már azon, hogy vajon mi a legkörnyezetbarátabb temetkezési mód, ha a szeretteinktől való meghitt búcsú mellet a Földünket is védeni szeretnénk? Ez a most bevezetett módszer választ ad a kérdésre.


Kalifornia az ötödik állam az Egyesült Államokban, amely legalizálta az emberi testek komposztálását, ami bolygóbarát − és igen, meglehetősen bizarrul hangzó − alternatívája a hamvasztás mérgező folyamatának.

Amint arról a Futurism is beszámolt, Gavin Newsom kormányzó a hétvégén aláírta az állami közgyűlés által elfogadott törvényt, bár az emberi komposztálás csak 2027-ben válik temetkezési lehetőséggé az Aranyállamban. Kalifornia a hasonlóan gondolkodó Oregon, Washington, Vermont és Colorado államokat követi az emberi komposztálás útjának egyengetésében, ezek közül legalább az egyikben már jól bevált a gyakorlat, és vonzza az államon kívüli embereket is.

A Guardiannak adott interjújában Micah Truman, a seattle-i Return Home temetkezési szolgáltató alapítója és vezérigazgatója, amely az emberi komposztáláshoz hasonló zöld temetkezési eljárásokra specializálódott, elmondta, hogy 12 különböző államból hozták már el szeretteik holttestét „terramálásra", ezt a kifejezést Truman és a hozzá hasonlók használják az eljárás leírására.

Bármit beletehetsz, amit csak akarsz, és úgy búcsúzhatsz el tőlük, hogy az jó érzés legyen. Azt hiszem, ez az, ami számít majd

− mondta Truman a The Stranger című lapnak egy tavalyi interjúban.

Az emberi komposztálásnak azon túl, hogy a testekből talajt tápláló trágya lesz, az a további előnye is megvan, hogy a környezet számára lényegesen kedvezőbb, mint a hamvasztás, amely nagyjából egy tonna szén-dioxidot bocsát ki minden egyes elégetett test után. Ez volt az egyik legfontosabb érv Cristina Garcia képviselő számára, aki már kétszer is megpróbálta elfogadtatni az emberi komposztálásról szóló törvényt Kaliforniában, mielőtt a harmadik próbálkozásra sikerrel járt volna.

Mivel az éghajlatváltozás és a tengerszint emelkedése nagyon is valós veszélyt jelent a környezetünkre, ez egy alternatív módszer a végső ártalmatlanításra, amely nem járul hozzá a légkörbe történő kibocsátáshoz

− nyilatkozta Garcia, miután Newsom aláírta a törvényt.

s\u00edr\u00f3 gy\u00e1szol\u00f3 n\u0151 zsebkend\u0151j\u00e9be temeti az arc\u00e1t

Fotó: Shutterstock

Bár nem ez az első állam, amely az emberi komposztálás legalizálása felé mozdul el, Kaliforniában él az úttörő „halálpozitív" aktivista és egykori Los Angeles-i temetkezési vállalkozó, Caitlin Doughty, akinek A jó halál rendje nevű szervezete 2011 óta ösztönzi a temetkezési iparról és az általa okozott károkról szóló beszélgetéseket.

Amint azt mind A jó halál rendje, mind más, az emberi komposztálást támogató szervezetek megjegyezték, a gyakorlat további előnye, hogy ugyanannyiba vagy kevesebbe kerül, mint más temetkezési lehetőségek: a legegyszerűbb hamvasztás átlagára 6000 dollár (2,5 millió forint), a legolcsóbb koporsós temetésé pedig 7200 dollár (valamivel több mint 3 millió forint) vagy annál is több.

Szerződés szerint az emberi komposztálás 5000 és 7000 dollár (2,1 és 2,9 millió forint) közötti összegbe kerül. A Kaliforniában engedélyezett eljárás alapján a holttesteket acéldobozokba helyezik faforgács, virágok és más biológiailag lebomló anyagok közé egy-két hónapig, mielőtt a test földdé bomlik, amelyet aztán megkapnak az elhunyt szerettei. A költségek és a károsanyag-kibocsátás csökkentésén túl az emberi komposztálás lehetőséget kínál a családoknak arra is, hogy szeretteiket visszaadják a Földnek.

Ahogy a halállal és a haldoklással kapcsolatos normák folyamatosan változnak, úgy fog változik az is, ahogyan mi bánunk halottainkkal − és ha ezt úgy tesszük, hogy inkább segítünk, mint ártunk a bolygónak, és a körülöttünk lévő szerves anyagokkal is kapcsolatban vagyunk, az valóban „jó halálnak" hangzik.


A figyelmetekbe ajánljuk