A Tejútrendszer

Illusztráció.

Soha nem készült még ilyen részletes fotó a Tejútrendszerről

Nemrégiben egy fantasztikus új fotót tettek közzé a Tejútrendszerről, amelyen 3,32 milliárd égi objektum látható.


A szóban forgó űrfelvételt a Dark Energy Camera (DECam) készítette, amely a chilei Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO) 4 méteres Víctor M. Blanco távcsövének része, mintegy 2200 méterrel a tengerszint felett.

A kép a Dark Energy Camera Plane Survey (DECaPS2) segítségével készült, és minden eddiginél részletesebben mutatja be a világűr ezen részét – a fotó teljes éjszakai égbolt mintegy 6,5 százalékát teszi ki, és a Tejútrendszer galaktikus síkjára összpontosít, ahol a galaxis tömegének nagy része található.

Ez is érdekelhet: A galaxisunk homályos pacává alakulhat - már azt is tudjuk, hogyan

A DECaPS2 sikerének egyik fő oka az, hogy egyszerűen egy olyan régióra irányítottuk, ahol a csillagok sűrűsége rendkívül magas, és gondosan ügyeltünk a szinte egymás tetején megjelenő források azonosítására. Ez lehetővé tette számunkra, hogy a megfigyelt objektumok számát tekintve a legnagyobb olyan katalógust hozzuk létre, ami egy kamerával készült

– mondja Andrew Saydjari csillagász a massachusettsi Harvard Egyetemről.

A nagy sűrűség azonban problémás is lehet, hiszen a hatalmas kiterjedésű űrpor és a csillagok fénye teljesen eltakarhatja a halványabb objektumok fényét. Azáltal, hogy a DECam mind az optikai, mind a közeli infravörös hullámhosszú tartományban mér, áthidalja ezeket a problémákat.

A kutatócsoport egy speciális adatfeldolgozási technikát is alkalmazott, hogy jobban megbecsülje, hogyan kell kinéznie az egyes csillagok hátterének, így több objektumot lehet tisztábban megfigyelni, és javul a kép általános pontossága.

Más égboltfelmérésekkel kombinálva a legújabb teleszkóptechnológia eddig példa nélküli betekintést nyújt a bolygónkon kívüli Univerzumba, ami abban is nagy segítséget nyújthat a kutatóknak, hogy megértsék, miként jött létre a Föld.

Ezzel az új felméréssel példátlan részletességgel térképezhetjük fel a Tejútrendszer csillagainak és porának háromdimenziós szerkezetét

– mondja Edward Schlafly csillagász, a marylandi Space Telescope Science Institute munkatársa.

A DECam eredetileg azért épült, hogy a sötét energia felmérését elvégezze, és jobban megértse ezt a titokzatos erőt, amelyről úgy gondolják, hogy az Univerzumot mozgatja. A szerkezet továbbra is elképesztően részletes képeket készít a mélyűrről, és a kutatók reményei szerint még sok ehhez hasonló fotót láthatunk a jövőben.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk