Sokakat elkerülnek, másokat megesznek – mire szomjaznak a szúnyogok?

Sokakat elkerülnek, másokat megesznek – mire szomjaznak a szúnyogok?

Imádnak a szúnyogok? Vagy pont, hogy téged kerülnek el nagy ívben, míg a barátaidat az összes kerti partin szétcsípik? Ez nem véletlen!A szúnyogok szelektív rovaroknak számítanak, ezért egyes embereket nagyobb valószínűséggel csípnek meg, mint másokat. Ehhez számos tényező járul hozzá: a Journal of Medical Entomology egyik tanulmánya szerint a szúnyogok kétszer gyakrabban szállnak az O vércsoportú emberekre, mint az A vércsoportúakra.

Ez is érdekelhet:Hosszabb lesz a magyar szúnyogszezon, új betegségekre is számíthatunk

A kutatók megjegyezték, hogy ennek az általunk termelt váladékhoz van köze.

Jonathan F. Day, a Floridai Egyetem entomológus professzora szerint további kutatásokat kell végezni a szúnyogok bizonyos vércsoportok iránti esetleges preferenciájáról, de abban azonban egyetértett, hogy a szúnyogok érzékelnek bizonyos jeleket, amelyeket mi adunk, és amelyek miatt nagyobb valószínűséggel szállnak le egyes emberekre.

Ezek a jelzések tudatják velük, hogy egy vérforráshoz mennek. Talán a CO2 a legfontosabb. Az általunk termelt CO2 mennyisége, például a magas anyagcserével rendelkező emberek – genetikai vagy egyéb tényezők – megnövelik a leadott szén-dioxid mennyiségét. Minél többet bocsátasz ki, annál vonzóbb vagy a szúnyogok számára

– magyarázta Day.

De mi különböztet meg minket azoktól a nem élő anyagoktól, amelyek szén-dioxidot bocsátanak ki, mint például az autók?

A szúnyogok az elsődleges jelzőket a másodlagos jelzőkkel együtt keresik a szakértők szerint. A tejsav – amely miatt az izmaink edzés közben begörcsölnek – például az egyik ilyen másodlagos jelzőanyag. A tejsav a bőrön keresztül szabadul fel, jelezve a szúnyogoknak.

Ezen kívül a szúnyogok tapintási jeleket is figyelembe vesznek, ha már ránk szálltak.

A testhő egy nagyon fontos jelző. Ez a genetikai vagy fiziológiai különbségeknél jön képbe. Egyesek ugyanis kicsit melegebbek lehetnek. A szúnyogok, mikor ránk szállnak, olyan helyet keresnek, ahol a vér közel van a bőrhöz és meleg. Ez azt jelenti, hogy azok, akiknek a hőmérséklete egy kicsit magasabb, nagyobb valószínűséggel lesznek szétcsipkedve

– tette hozzá Day.

A figyelmetekbe ajánljuk