kiskutya széttépett párnával
Fotó: Shutterstock

​Szorong a kutyád? Van rá a megoldás!

A szorongó kutyák olyan neurológiai rendellenességeket mutatnak, amelyek tükrözik a mentális problémákkal küzdő embereknél megfigyelteket − derült ki egy új kutatásból.


A PLOS One folyóiratban megjelent új tanulmány eredményei jelentős hatással lehetnek az érzelmi zavarokkal küzdő kutyák kezelésére, miközben a szorongással kapcsolatos rendellenességek neurológiájára is fényt derítenek.

A tanulmány szerzői 38 háziállatként tartott kutyán végeztek agyi vizsgálatokat nem invazív funkcionális mágneses rezonanciás képalkotás (fMRI) segítségével. Eközben a résztvevő kutyák tulajdonosai kitöltöttek egy úgynevezett Kutyaviselkedés-felmérő és kutatási kérdőívet.

Ez is érdekelhet: 6 jel, hogy a kutyád depressziós − mit tehetsz ellene?

Összességében 13 kutyát minősítettek szorongónak, míg a fennmaradó 25 kutyát egészségesnek ítélték. A kutatók nyugalmi állapotban képet készítettek az állatok agyáról, így megfigyelhették a két csoport közötti általános különbségeket a funkcionális agyi konnektivitásban.

Elmondható, hogy a szorongó kutyák erősebb idegi kapcsolatokat mutattak az amygdala és az agy szorongásos hálózatának más régiói között.

Ez azért jelentős, mert az amygdala és a hippokampusz a kutyáknál és az embereknél egyaránt összefüggésbe hozható a memóriával, az izgalommal, az izgalommal és a félelemmel. Ezeknek a régióknak a működési zavarai olyan szorongásos tünetekhez vezethetnek, mint a több félelem, ingerlékenység, rosszabb edzhetőség.

Tehát jobb a kommunikációs hatékonyság ezen régiók és a hálózat többi része között, amikor szorongással szembesülünk. Ez viszont alátámasztja azt a hipotézist, amely a szorongásos zavarokat a szalience-hálózat fokozott működésével hozza összefüggésbe.

Ha tovább olvasnál: Ezek a tünetek, ha a kutyád demenciában szenved

f\u00e9l\u0151s kutya

Fotó: Shutterstock

A kutatók az olyan specifikus tulajdonságok mögött álló agyi aktivitási mintázatokat elemezték, mint az agresszió, a félelem és az edzhetőség, és számos érdekes párhuzamot találtak a kutyák és az emberek között.

Ilyen például, hogy a túlzott kötődés vagy figyelemkeresés a talamuszon belüli megváltozott kapcsolódási képességgel járt együtt, ami tökéletesen egybevág az emberek szorongásával kapcsolatos korábbi kutatásokkal.

A kórosan kergetőző vagy más kutyákkal szemben agresszív kutyáknál a homloklebenyben mutattak ki változásokat, amely szintén összhangban van azokkal a korábbi tanulmányokkal, amelyek az agy ezen részének diszfunkcióját az emberek depressziós és szorongásos tüneteivel hozták összefüggésbe.

A tanulmány szerzője, Yangfeng Xu kifejtette, hogy

a szorongó kutyák agyát vizsgáló tanulmány a további kutatásaink alapját képezi. A jövőben transzkraniális mágneses stimulációt (TMS) szeretnénk alkalmazni a szorongó kutyák kezelésére.

A neuropathológia viszgálatai betekintést nyújtanak abba, hogy a mentális egészségügyi problémák hogyan jelentkezhetnek a saját agyunkban. A kutyák tanulmányozása lehetővé tette a szerzők számára, hogy megfigyeljék, hogyan játszódik le a szorongás egy nagyobb agykéreggel rendelkező faj agyában. Az eredmények személyre szabottabb és hatékonyabb terápiákhoz vezethetnek, és hidat építhetnek az emberi viselkedés megértéséhez.

Forrás: IFLScience

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk