alvó mopsz

Szakértők szerint a mopszok annyira groteszkek, hogy alig tekinthetőek kutyának

A brit Royal Veterinary College kutatói tegnap a Canine Medicine and Genetics című folyóiratban publikálták a mopszok egészségével kapcsolatos megállapításaikat, amelyek szerint a szerencsétlen jószágok agya túl nagy a koponyájukhoz képest, gerincük gyenge, alig kapnak levegőt, és szinte minden lehetséges betegségre hajlamosak.


A legrosszabb az egészben pedig az, hogy ez teljes mértékben a mi hibánk, mert az emberek tenyésztették őket erre a groteszk formára.

Most már tudjuk, hogy számos súlyos egészségügyi probléma kapcsolódik a mopszok extrém testalkatához, amelyet sok ember olyan aranyosnak talál. Itt az ideje, hogy a kutya egészségére, és ne a tulajdonos szeszélyeire összpontosítsunk, amikor kiválasztjuk, milyen típusú kutyát szeretnénk tartani

– mondta Dr. Dan O'Neill, az RVC docense és a tanulmány vezető szerzője egy nyilatkozatban.

A mopszok egészségéről – vagy annak hiányáról – szóló hírek sokkolhatnak egyeseket, de a kutyatenyésztő és -mentő közösségekben sokan már régóta hangot adtak aggodalmuknak.

Már 2016-ban is egy névtelenül nyilatkozó író a The Guardianban „anatómiai katasztrófának" nevezte a mopszokat, és megkérte az állatorvosokat, hogy azonnal szólaljanak fel az ügyben.

Az olyan csoportok, mint a brit állatorvosi jótékonysági szervezet, a People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) már régóta állítják, hogy a mopszok egészségügyi szempontból nagy kockázatot jelentenek, s érdemes lenne elkezdeni bármiféle mozgalmat ennek érdekében.

Az RVC nyilatkozatában a Brit Állatorvosi Kamara elnöke is azt mondta, hogy a probléma megoldásának kezdete az, ha nem vásárolunk mopszokat tenyésztőktől.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk