kutya szemüvegben

Egy magyar tanulmány szerint a szuperbarátságos kutyáknak van egy óriási hátránya

A legújabb kutatás szerint egy kutya barátságos viselkedése komoly hatással lehet a többi kutyával való szociális helyzetére.


Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a társállatként tartott kutyák otthoni hierarchia viszonyait vizsgálták. A kérdőíves kutatásban a házi kedvencek személyiségjegyeiről kérdezték a kutyatartókat. A kísérlet kitöltésének egytlen feltétele az volt, hogy a családban egynél több, egyévesnél idősebb kutya éljen együtt. A kérdőívben öt személyiségjegyre kérdeztek rá. A vizsgálat során a kutatók összesen 1082 kérdőívet dolgoztak fel és azt találták, hogy azok az ebek, amelyek magas pontszámot értek el az elfogadhatóság és a szeretet terén, kevésbé valószínű, hogy a csoport hierarchiájában domináns státusszal rendelkeznek.

Ezzel szemben azok a kutyák, amelyek a kiemelt öt személyiségjegy más mérőszámain – különösen az extraverzió, a nyitottság és a lelkiismeretesség – magas pontszámot értek el, nagyobb valószínűséggel voltak domináns állatok a szociális csoportjukban. Az utolsó tulajdonság, a neuroticizmus nem mutatott kapcsolatot a kutyahierarchiában való dominanciával.

Tehát az extrovertáltabb, megbízhatóbb és nyitottabb kutyák általában magasabb helyet foglalnak el a rangsorban, míg a barátságosabb kutyák alacsonyabb rangúak. Emellett a többkutyás háztartásokban jellemzően az idősebb kutyák a dominánsak.

Unsplash / James Watson

Tudjuk, hogy a személyiség fokozatosan változhat az életkorral, ezért ellenőriztük, hogy az eredményeink az életkortól függetlenül is megállják-e a helyüket. Azt találtuk, hogy a nyíltságra és nyitottságra az életkor negatívan hat, azaz pont fordított az összefüggés, mint ezen személyiségjegyek és a dominancia között. A barátságosság az életkorral és a dominancia pontszámmal azonos irányú összefüggésben állt. Az idősebb kutyák kevésbé barátságosak, a barátságos kutyák alacsonyabb rangúak.

– magyarázta Vékony Kata, a tanulmány szerzője.

A kutatók azt is megnézték, hogy a gazda véleménye a kutyái rangsorban elfoglalt helyéről mennyire egyezik meg a szociális viselkedések alapján számolt pontszámmal. Ehhez a kérdőívben a gazda véleményét kérdezték, miszerint az adott kutya a domináns-e. Azt találták, hogy szignifikáns korreláció van a gazda véleménye és a kutatók által számított pontszám között, azaz a gazdák viszonylag jól meg tudják figyelni a kutyáik közötti hierarchiát.

Vizsgálatunk alátámasztotta azt a feltételezést, miszerint a kutya személyiségjegyei között nincs meghatározó szerepe egy különálló dominancia tulajdonságnak

– emelték ki a kutatók.

Pongrácz Péter, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a személyiségjegyek kialakításában számos nem versenyhelyzeten alapuló tulajdonság is részt vesz a kutya esetében. Ugyanakkor az emberrel a családban együtt élő kutyák személyisége komplex kapcsolatban van a csoportban kialakuló hierarchiával és az egyes kutyák abban elfoglalt helyével. A kutató szerint további vizsgálatok szükségesek annak kiderítése, hogy a személyiségjegyek és a rangsorban elfoglalt pozíció között milyen oksági kapcsolatok lehetnek.

A közleményben ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy a dominancia, rangsor, hierarchia fogalmak definíciója, illetve használata az utóbbi évtizedekben sokszor heves vitákat kavart nemcsak a kutyatartók és kiképzők, hanem a viselkedéskutatók körében is. Ezek a kifejezések leginkább az együtt élő kutyák csoportját kívülről megfigyelő ember számára fontosak. Ugyanakkor az egyes kutyák közötti interakciók hajtóereje jóval egyszerűbb komponensekből áll: erőviszonyok, motiváció, illetve a korábbi tapasztalatokból történő tanulás.

Etológusként az értelmezésünk szerint a dominancia nem tartozik az egyed személyiségjegyei közé, viszont az joggal feltételezhető, hogy a viselkedést nagyban befolyásoló személyiség a kutya-kutya interakciók lezajlására, kimenetelére - azaz a dominanciára is hatni fog. Tágabb értelemben pedig a csoport tagjainak személyiségjegyei, illetve az ezek közötti különbségek bizonyosan hatással vannak a páros interakciók által felépített rangsorra és az egyes kutyák ebben elfoglalt helyére. Jelen vizsgálatunkat ezekre a feltételezésekre alapoztuk.

– fogalmazott Vékony Kata.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk