
Szaké az űrben: hamarosan megkezdődhet a japán rizspálinka erjesztése az ISS-en
Japán cégek egyedülálló kísérletet indítanak a Holdon: céljuk, hogy az űrben is előállíthassák a szakét. A projekt nem csupán a technológia próbája, hanem a későbbi holdbázisok élményfaktorát is kiegészítheti, miközben új ismereteket nyújt a fermentáció bonyolult folyamatáról extrém körülmények között.
Bár még messze vagyunk attól, hogy a Holdon teljes életet élhessünk, a japánok már most tudják, mivel koccintanának erre a mérföldkőre: természetesen saját italukkal, a szakéval. A nehéziparban tevékenykedő Mitsubishi Heavy Industries és a prémium rizspálinkákat gyártó DASSAI ugyanis a szaké fermentációs kísérleteit a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) küldené, hogy kiderítsék: előállítható-e az ital a Föld kísérőjének felszínén – számol be róla a NewAtlas.
A kezdeményezés nem is meglepő, ha tudjuk, hogy az űrkutatás egyik állandó tréfája, hogy az űrhajósok étrendje finoman szólva sem irigylésre méltó. A fagyasztott almaszósz, a zselével bevont csirkekockák, a rákkoktél és a Tang (ízített instant italpor – a szerk.) kombinációja aligha javította a hangulatot, bármilyen történelmi pillanatról is volt szó.
Egy rövidebb utazás esetén ez még elfogadható lenne, de a hosszabb küldetések megkívánják az étlap megváltoztatását. A NASA és más űrügynökségek korábban már igyekeztek javítani az űrbéli menüket, de az ISS-re továbbra is inkább a dobozos ebédek és a langyos kávék jellemzők.
Az étkezés kérdését azonban új perspektívába helyzeheti egy, a Holdon létrehozott állandó bázis. Ebben az esetben már nemcsak étvágygerjesztőbb menükről beszélünk, hanem olyan ételekről, amelyek a Holdon megtermelt alapanyagokból is előállíthatók. Itt merül fel a Mitsubishi és a DASSAI terve, akik az Aichi Ipari Technológiai Intézettel együttműködve a japán nemzeti italt, a szakét szeretnék erjeszteni. A Földről azonban túl költséges lenne az italt kiszállítani, ezért igyekeznek ezt a Holdon előállítani.

A DASSAI MOON Project névre keresztelt kezdeményezés célja kideríteni, hogy lehetséges-e rizspálinkát főzni holdi körülmények között, a Földről szállított rizs és a Hold jegéből nyert víz felhasználásával. A szaké előállítása rendkívül bonyolult folyamat, ezt pedig nehezíti a folyadékdinamika drámai változása, a Hold gravitációja miatt. A kísérlet október 21-én kezdődne a JAXA HTV-X teherszállító járművével az ISS-re. Az automatikus, zárt rendszerű berendezés egy fermentációs tartályt és centrifugát tartalmaz, amely a holdi gravitációt szimulálja, és amely a Kibō modulban található Cell Biology Experiment Facility-Light (CBEF-L) berendezésbe kerül.
A szaké egyik különlegessége, hogy párhuzamos, többszörös fermentáción alapul: a tartályban a keményítők egyszerre alakulnak cukorrá, majd azonnal alkohollá, gondosan tenyésztett gombák és élesztők segítségével. Egy másik érdekesség, hogy a szakét langyosan, facsészékben szokás felszolgálni, ráadásul rengeteg koktél alapja is lehet.
A kísérlet körülbelül két hétig tart majd, ezután 520 milliliter fermentált szaké-alapanyagot küldenének vissza Japánba. Ott elkészítenék a DASSAI MOON – Made in Space nevű italt, amelyből egyetlen, exkluzív 100 ml-es palackot árulnának mintegy 110 millió jenért (243 millió forintért). A bevételből a japán űrfejlesztési programot támogatnák.
Olvasd el ezt is!