Azzal vádolják a SpaceX-et, hogy vörösre festette az égboltot

Azzal vádolják a SpaceX-et, hogy vörösre festette az égboltot

A SpaceX legutóbbi Falcon 9 rakétaindítása ijesztően vörösre színezte az éjszakai égboltot – írja a The Washington Post, amely a fotósok által készített hosszú expozíciójú felvételeken látható.


Éppen a Tejutat fotóztam néhány sziluettes szikla mögött, amikor hirtelen az egyik képemen megjelent ez a feltűnő vörös folt, ami az előző képen három perccel korábban még nem volt ott. Nagyon bosszús voltam, mert tönkretette a fotót, de gondoltam, majd elmúlik. Ehelyett a következő néhány képen egyre csak nőtt és nőtt, végül pedig telejsen kiterjedt, hogy a délkeleti égbolt nagy részét beterítse

– írta egy fotós, David Johnston Facebook-bejegyzésében.

Johnston később rájött, hogy az első vörösre színezett kép, amelyet készített – a hatás szabad szemmel nem látható – szinte tökéletesen egybeesett a SpaceX első fokozatának indítási és visszatérési hajtóműveinek égési idejével, amikor a SpaceX visszatér a földre.

Bár azt is hozzátette, hogy először fogalma sem volt, hogy mi az, és ez eléggé megrémítette.

Az űridőjárás-szakértők később megerősítették, hogy a fotós gyanúja valószínűleg helyes volt. A Falcon 9 második fokozatának gyújtásakor keletkező oxigénionok reakcióba léptek az éjszakai égbolt molekuláival, amelyek elektronokat gerjesztenek, amely a vörös fényt eredményezte.

Ez az izzás valószínűleg a rakéta második fokozatának kipufogógázai, amelyek az ionoszféra gyors újrakombinációját okozzák. Ez egy jól tanulmányozott jelenség, amikor a rakétahajtóművek 200-250 km (124-155 mérföld) magasságban tüzelnek

– mondta Jeff Baumgardner, a Bostoni Egyetem fizikusa.

Nem világos, hogy ezek a vörös izzások mennyire károsak a globális környezetre. Bár a szakértők még mindig vizsgálják a rakétakilövések teljes környezeti hatását. Már észrevehetőek olyan korai jelek, amelyek arra utalnak, hogy aggódnunk kell, ami különösen fontos, ha figyelembe vesszük, hogy a kilövések egyre gyakoribbá váltak.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk