római kori érmék

A közel kétezer éves régészeti leletek fontos új információkkal szolgálnak a Római Birodalommal szembeni utolsó ismert zsidó felkelésről, írja a Live Science.


A régészek egy újonnan felfedezett, a késő római korból és a bizánci kor elejéről származó épület maradványainál végzett ásatások során találták meg az elrejtett érméket Lodban (más néven Lydda), a mai Izrael középső részén fekvő városban, amelyet a rómaiak Diospolisnak neveztek – olvasható az Izraeli Régészeti Hatóság közleményében.

Az érmék nagy részét a Gallus-lázadás (Kr. u. 351-354) idején verték, amikor a zsidók felkeltek Flavius Claudius Constantius Gallus, a Római Birodalom keleti tartományainak akkori uralkodója ellen. Lod csak egy volt a számos zsidó közösség közül, amely fellázadt.

Bár az épületet a felkelés során szándékosan elpusztították, a máig fennmaradt alapzat 94 ezüst- és bronzérmét rejtett, amelyek Kr. u. 221 és 354 között készültek.

Bárki is helyezte ide őket, a régészeti hatóság szerint szinte biztos, hogy szándékosan tette annak reményében, hogy visszatérhet értük a felkelés után.

Ez az alapjáig lerombolt épület egyértelműen jelzi, hogy a felkelést erőszakkal és kegyetlenséggel verték le, és nem szimplán egy helyi lázadás volt

– áll Shahar Krispin és Mor Viezel, az Izraeli Régészeti Hatóság ásatásvezetőinek közleményében. A Gallus elleni lázadás idejére – amikor Lod mellett a megtámadott városok között volt még Tibériás és Szepphorisz is – a júdeai zsidók már több száz éve harcoltak a római uralom ellen. Lod a talmudi irodalom szerint ebben az időszakban a legjelentősebb zsidó központnak számított.

Az nem teljesen világos, hogy a helyi közösség hogyan használta az érméket rejtő épületet, mielőtt azt a felkelés során a rómaiak lerombolták volna.

Nehéz meghatározni, hogy ez a csodálatos épület zsinagógaként, tanulóteremként vagy a vének gyűléstermeként működött, esetleg mindhárom funkciót egyszerre töltötte be

– mondta Joshua Schwartz professzor, az Izraeli Régészeti Hatóság elnöke a közleményben.

A figyelmetekbe ajánljuk