nyugodtan maradó férfi miközben mindenki üvölt rá
Fotó: Shutterstock

6 pszichológai trükk, amivel megkönnyítheted a mindennapjaidat

Az emberek furcsa, lenyűgöző lények. Ha még nem foglalkoztál mélyrehatóbban pszichológiával, ez a tény talán megnehezíti a szociális életedet. Mutatunk pár segítő trükköt az éles helyzetekhez!


Ha szerencsés vagy, vannak bevált módszereid a stressz és az érzelmekkel telített szituációk dekódolására és kezelésére, legyen az baráti vagy párkapcsolati veszekedés, vagy mérgező munkahelyi környezet.

Ennek a 6 egyszerű pszichológiai ténynek a tudatában − amit a Daily Medicos cikke által gyűjtöttünk − jelentős előnyökhöz jutsz azokkal szemben, akik csak az ösztöneikre és az érzelmeikre támaszkodnak:

​1. Ülj közel, hogy elkerüld a haragot!

Sokkal könnyebb olyan valakire dühösnek lenni, aki fizikailag távol van tőled. Egyszerűen zavarbaejtő odafordulni a melletted állóhoz, és rákiabálni. Vedd át az irányítást, és ülj közel a főnöködhöz, partneredhez, ha érzed, hogy közeleg a vihar!

​2. Rágózz, hogy lenyugtasd az idegeidet!

r\u00e1g\u00f3z\u00f3 l\u00e1ny

Fotó: Shutterstock

Valami miatt ideges vagy? Próbáld ki a rágózást! Tudományosan bizonyított, hogy a rágás jelentősen csökkenti a kortizol, más néven stresszhormon szintet. A vér az agyadba áramlik, ez relaxálttá tesz, másrészt boldogabbak és nyugodtabbak vagyunk, amikor étkezünk, azaz rágunk. Sőt, olyan nemkívánt szokások elhagyásában is segít, mint a körömrágás vagy a túlevés.

​3. Tartsd a szemed a másik lábfején beszélgetés közben!

Érdemes tudatosan egy-egy mikropillantást vetni beszélgetőpartnerünk lábfejére, akár kétszemélyes, akár csoportos beszélgetésről van szó. Ha valaki nem érdekel, tudat alatt a lábfejüket más irányba fordítjuk. Jó hír, hogy ha a lábfejük feléd fordul, valószínűleg érdekled őket.

4. Maradj nyugodt, amikor valaki mérges rád!

Ha voltál valaha nagyon kiakadva valakire, akkor tudod mennyire súlyosbítja a helyzetet, ha a másik nyugodt marad közben. Azt kommunikálja ilyenkor, hogy az ügy nem érinti meg őt, és jobb az érzelmei szabályozásában. Szóval ha valaki ordít rád, maradj nyugodt és összeszedett, ettől talán el is szégyellik magukat!

​5. Használd a Ben Franklin-hatást, hogy valaki megkedveljen!

v\u00f6r\u00f6s haj\u00fa szem\u00fcveges l\u00e1ny seg\u00edts\u00e9get k\u00e9r

Fotó: Shutterstock

Franklin szerint azokat az embereket kedveljük, akik segítenek nekünk, és azokat nem, akik bántanak, vagy akik irányába nem tettünk semmit. Szóval kérj szívességet attól, akivel barátkozni szeretnél! Kérj tőlük valamit kölcsön, vagy kérd ki az őszinte tanácsukat, és megkedvelnek!

​6. Dicsérj minden nap!

Dicsérd meg az körülötted lévőket, mondj nekik kellemes dolgokat, még akkor is, ha rossz napod van! Először talán nehéz lesz, de hamar hozzászoksz és természetessé válik. Ezzel jobban megkedvelnek majd, és közben lehet, hogy már a bolti eladót vagy a sofőrt is meg fogod dicsérni.


A figyelmetekbe ajánljuk