black and yellow love print on gray concrete floor

A figyelemelterelés elkerülhetetlen, de a kutatások azt mutatják, hogy egy rövid szünet, mielőtt rátérnénk a következő feladatra, drámai hatással lehet a termelékenységre és a hangulatra.


Kutatások szerint az átlagember elméje idejének körülbelül 50 százalékát úgymond vándorlással tölti. A múlton gondolkodik. Próbálja megjósolni a jövőt, zavarodottságról zavarodottságra sodródva. Ez normális.

A pszichológusok által figyelemciklikálásnak nevezett folyamat nemcsak a biztonságunk megőrzésében segít (ha túlságosan koncentrálunk egy hívásra, lehet, hogy nem vesszük észre a stoptáblát például), hanem abban is, hogy tanuljunk a múltból és terveket készítsünk a jövőre nézve.

Amikor azonban a figyelmünk ilyen gyorsan ciklikál, olyan állapotba kerülünk, amelyet Amishi Jha kognitív idegtudós ködös robotpilóta üzemmódnak nevez. Nem igazán figyelsz semmire. A gondolataid feladatról feladatra, figyelemelterelésről figyelemelterelésre, a jövőről a múltba sodródnak, és a garázsban hagyod a hígítót mondjuk.

A megoldás az, hogy legyünk figyelmesebbek. Jha azt ajánlja, hogy a STOP módszerrel, amelyet a szokásos napi jelzések váltanak ki, emlékeztesd magad arra, hogy figyelj a jelenre. Mondjuk például, hogy meg kell állnod egy piros lámpánál. Fizikailag megálltál? Mentálisan állj meg és vegyél egy nagy levegőt. Aztán figyelj. Koncentrálj arra, ami körülötted, és ami még fontosabb, ami benned történik. Hogy mire gondolsz.

Amire gondolni akarsz? Ha nem, állítsd vissza magad úgymond. Aztán ha sikeresen teljesítetted a feladatot, akkor máris folytathatod a napod. Néha 10 másodperc teljes mentális szünet egészen csodákra képes és sokkal hatásosabb leszel tőle te is. Utána pedig jobban át tudod gondolni a dolgokat.

Ez nagyszerű a tágabb értelemben vett tudatossághoz. Soha nem árt, ha azt mondod magadnak, hogy vegyél egy nagy levegőt és lassíts le. A kutatások egyetértenek. A jobb mindfulness javíthatja az ellenálló képességet, segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást, és javíthatja a memóriát és a döntéshozatali képességeket.

(Forrás: Inc.)


A figyelmetekbe ajánljuk