összeessküvés-elmélet
Shutterstock

Rengetegen hisznek az összeesküvés-elméletekben a koronavírus miatt

Ha valaki a koronavírus-világjárványt átverésnek érzi, az később bonyolultabb összeesküvés-elméletek után is nagyobb érdeklődést mutatna majd – állítja egy tanulmány.

A kutatásban résztvevők különböző elméletekben való hitét nyomon követő két vizsgálat megállapította, hogy a valós eseményekkel kapcsolatos szakértelemmel szembeni bizalmatlanság gyorsan átcsaphat a szilárd bizonyítékokkal nem alátámasztott összeesküvés-elméletek általános elfogadásába – számol be a kutatásról a ScienceAlert.

A kutatók az összeesküvés-elméletekben való hiszékenységet úgy mérték, hogy a résztvevők mennyire bíztak a különböző események olyan magyarázataiban, amelyek különböző csoportok erejére támaszkodnak az eredmények valószínűtlen, ha nem szinte lehetetlen mértékű manipulálása érdekében.

A kutatók az összeesküvés-elméleteket olyan hiedelmeknek tekintették, amelyeket semmilyen bizonyíték nem támaszt alá – és amelyeknek valójában ellentmondanak a létező bizonyítékok.

Ezekből az elméletekből rengeteg van: kezdve a Holdra szállás megrendezésétől a törvényes választások manipulálásáig.

Olvasd el ezt is! Az 5G miatt spontán felgyulladhatnak a beoltottak?

A koronavírus esetében az összeesküvés-elméletek közé vették azt is, miszerint a világjárványt a kormányok és a média nagymértékben eltúlozták, valamint az a meggyőződés, hogy a vírust szándékosan egy bizonyos ügynökség bocsátotta ki.

Úgy tűnik, hogy ha az emberek egyszer elfogadnak egy összeesküvés-elméletet, az elősegíti az intézményekkel szembeni bizalmatlanságot is – legyen az kormány, tudomány, média, vagy bármi más. Ha egyszer elkezdjük az eseményeket egy bizalmatlan szemüvegen keresztül nézni, akkor már nagyon könnyű további összeesküvés-elméleteket elfogadni

– mondta Russell Fazio pszichológus, az Ohio Állami Egyetem munkatársa.

Az elemzés középpontjában két különböző tanulmány állt. Az elsőben 107 résztvevőt kérdeztek meg a 2020 júniusában kialakult hiedelmeikről. Ugyanazon év decemberében egy második tanulmány azt vizsgálta, hogy azok a személyek, akik a koronavírust átverésnek tartották, hogyan fejlődtek az összeesküvés-elméletek terén.


Az elemzés kimutatta, hogy azok, akik úgy vélték, hogy a vírust szándékosan szabadították el, vagy hogy járvány súlyosságát eltúlozták, nagyobb valószínűséggel bíztak a 2020-as amerikai választások hivatalos eredményeiben is.

A második tanulmány 1037 résztvevő nyilvánosan elérhető adatait használta fel, akiket 2020 márciusa és decembere között kérdeztek meg. Itt hasonló eredmény született: az a meggyőződés, hogy a világjárvány átverés, előre jelezte az összeesküvés-elméletek növekedését az év folyamán.

A kutató szerint még mindig keveset lehet tudni arról, hogy az emberek miért vonzódnak az összeesküvés-elméletekhez, és hogy ezek a hiedelmek hogyan változhatnak az idő múlásával. A személyiségtípussal már összefüggéseket találtak, de még mindig rengeteg a megválaszolatlan kérdés.

Ez is érdekelhet: Miért vonzódnak a nárcisztikusok az összeesküvés-elméletekhez?

A tanulmány szerzői szerint ugyan az elméletek ártalmatlan humbugnak tűnhetnek, valójában nem ez a helyzet: az összeesküvés-elméletek elterjedése az erőszak, a diszkrimináció és a rossz egészségügyi döntések kockázatával jár együtt. Szerintük a jövőben a kiváltó okoknak az azonosítása kulcsfontosságú lesz az elméletek által okozott károk korlátozásában.


A figyelmetekbe ajánljuk