Miért hisznek az emberek az összeesküvés-elméletekben?

Miért hisznek az emberek az összeesküvés-elméletekben?

Az összeesküvés-elméletek mindig hatalmas népszerűségnek örvendtek az emberek körében. Vannak személyek, akik rajonganak a misztikumért, szeretnek találgatni és furcsaságokkal megmagyarázni a világ érdekes, olykor pedig tragikus történéseit. De vajon mi az oka, hogy egyesek hisznek benne? Valamint, hogy milyen most ebben a járványhelyzetben az emberek fogékonysága erre?


A világjárvány – érthető módon – nagyfokú bizonytalanságot és félelmet keltett az emberekben. Ezzel párhuzamosan teret engedve a összeesküvés-elméleteknek. A bizonytalanság és a félelem tökéletes feltételeket teremt a valótlan teóriák terjedéséhez. Bárki fogékony lehet rájuk, mert néha logikus és meggyőző narratívákat mutatnak be, olyan narratívákat, amelyeket gyakran könnyebb elfogadni, mint a kesze-kusza, nehéz, még meg nem értett valóságot.

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne hallott volna bármiféle rémtörténetet a vírusról, az oltásokról. Ám nem szabad elfelejteni, hogy ezek a „hitelesnek" tűnő összeesküvés-elméletek veszélyt jelenthetnek a közegészségügyre. Éppen ezért fontos, hogy jött-ment teóriákkal ne riogassuk az ismerőseinket, illvetve, hogy rájöjjünk miképp akadályozhatjuk meg a terjedésüket.

​Mi okozza, hogy az emberek hisznek az összeesküvés-elméletekben?

Az összeesküvés-elméletek a társadalom válságos pillanataiban keletkeznek általában, ez lehet bármiféle politikai változás vagy akár egy terrortámadás. Ezek az elméletek a bizonytalanság és a fenyegetettség időszakaiban virágoznak a leginkább, amikor szorongunk, és úgy érezzük, hogy azonnal meg kell értenünk, hogy mi történik ebben a kaotikus világban.

Természetesen a teóriák képződéséhez és terjedéséhez más is vezethet. Például pszichológiai előítéletek, mikor azt feltételezzük, hogy a történelem nagy eseményeit, valami hasonlóan nagy dologgal kell magyarázni. Ez alapvetően a legendaképződés mellékterméke, és szinte minden jelentős világeseménynél megtalálhatóak: 9/11, a holdra szállás, a vakcinák, az éghajlatváltozás és természetesen a COVID-19 világjárvány.


Ezek az elméletek azért látnak napvilágot, hogy magyarázatot találjanak az emberek és megértsék mi történik a világgal. És amikor kérdéseket tesznek fel, összeesküvéseket gyártanak, látszólag úgy tűnik, hogy kielégíti ezeket az igényeket, ám ezek a teóriák pontatlanok.

Nehéz megküzdeni azzal a ténnyel, hogy terroristák valóban rengeteg embert öltek meg ártatlanul, vagy hogy egy jelenleg egy halálos vírus járja be a világot, amelyet egy denevér okozott. A világnak ezzel a valós és teljesen kifürkészhetetlen változatával való megbékélés valójában még nyugtalanabbá és zaklatottabbá teheti az embert, ezért érdemes ezt a helyén kezelni, és nem készpénznek venni mindent, amit mostanában hallunk.

A figyelmetekbe ajánljuk