őskenguru leletek

Ausztráliától nem messze találtak egy ősi kenguru leletet

A lelet tanulmányozásával a Flinders Egyetem kutatói megállapították, hogy ez egy új faja az őskengurúnak, ami csak a térségben volt őshonos.


A Flinders Egyetem ausztrál paleontológusai leírták a Pápua Új-Guinea középső részének hegységeiből származó óriáskenguru új nemzetségét. A fosszilis kenguru új leírásából kiderült, hogy az ausztrál kengurukkal való közeli rokonság helyett valószínűleg egy egyedülálló, csak Pápua Új-Guineában megtalálható, primitívebb kenguru nemzetséghez tartozik.

A kengurut, amelyet először 1983-ban írt le Tim Flannery professzor, körülbelül 20 000-50 000 éves fosszíliákból ismerjük. Ezek a Nombe Rockshelterből származnak, amely egy régészeti és paleontológiai lelőhely Chimbu tartományban, Pápua Új-Guineában (PNG). Nombe már ismert több kihalt kengurufajról és óriási négylábú erszényes állatokról, a diprotodontidákról.

A Flinders Egyetem kutatói a felfedezés helye után Nombe nombe névre keresztelték át az állatot - és jövőre tervezik, hogy további ásatások és kutatások céljából visszatérnek Pápua-Guineába. A zömök, izmos Nombe egy változatos, sűrű aljnövényzettel és zárt lombkoronával rendelkező montán esőerdőben élt. Itt fejlődött ki, hogy a fák és bokrok kemény leveleit egyen, vastag állkapocscsontja és erős rágóizmai révén.

Új-Guinea állatvilágának nagy része a szigeten kívül kevéssé ismert, annak ellenére, hogy színes és különleges. Ez a felfedezés új életet lehel Új-Guinea állatvilágának feltárásába. A kutatók 3D-s képek és más technológiák segítségével tanulmányozták a PNG Múzeum és Művészeti Galéria maradványait. Most úgy vélik, hogy a faj a kenguru egy ősi formájából fejlődhetett ki, amely a késő miocén korszakban, körülbelül 5-8 millió évvel ezelőtt terjedt el Új-Guineában.

Ebben az időben Új-Guinea szigeteit és az ausztráliai szárazföldet az alacsonyabb tengerszint miatt egy "szárazföldi híd" kötötte össze, nem pedig az elárasztott Torres-szoros választotta el őket egymástól, mint ma. Ez a híd tette lehetővé, hogy a korai ausztrál emlősök, köztük különböző kihalt óriásformák, beköltözzenek az új-guineai esőerdőkbe. Amikor azonban a Torres-szoros ismét elárasztotta a vizet, ezek az állatpopulációk elszakadtak ausztrál rokonaiktól, és így külön fejlődtek, hogy megfeleljenek trópusi, hegyvidéki PNG-i otthonuknak.

A Nombe ma már a kenguruk egyik ilyen ősi vonalának leszármazottjának tekinthető. Az 1960-as, 70-es és 80-as években amerikai és ausztrál kutatók szórványos paleontológiai munkákat végeztek ott, amelyek nagy része a kihalt megafauna lenyűgöző felfedezéseit eredményezte. A 90-es évek eleje óta azonban nem folytak ott paleontológiai ásatások, és ezt a helyzetet a Flinders Egyetem kutatói igyekeznek orvosolni.

(Forrás: Phys)


A figyelmetekbe ajánljuk