Négy ősi technika, amelyek mai is megállják a helyüket

Négy ősi technika, amelyek mai is megállják a helyüket

Az emberek imádnak kísérletezni. Így nem meglepő, hogy már évszázadokkal ezelőtt is számos olyan technikát fedeztek fel és találtak ki elődeink, amelyek megkönnyítették az életüket. Sajnos, az ősi találmáynok egy része az idők során elveszett vagy feledésbe merült, de szerencsére néhányat sikerült megőrizni vagy újra felfedezni.


Egyiptomi tojáskeltetés

Kétezer évvel ezelőtt az ókori egyiptomiak kifejlesztettek egy tojáskeltetési technikát, amelyet a mai napig használnak Egyiptom vidéki területein. Ehhez egy tojáskemencét használtak, amely a keltető tyúk alatti hő- és nedvességviszonyokat reprodukálta. Ezek a kemencék két-három hét alatt körülbelül négyezer tojást tudtak kikeltetni.

Csillagászat az ókorban

Az ókori babilóniaiak egy, a korát 1400 évvel megelőző technikát alkalmazva képesek voltak nyomon követni a Jupiter útját az égbolton. Ebben a technikában a geometria egy absztrakt formáját használták, és a mai grafikonokhoz hasonlóan ábrázolták a bolygó mozgását. Érdekes infó, hogy egészen a közelmúltig úgy gondolták, hogy az ilyen módszereket csupán a Kr. u. 14. században találták fel.

Építészet

Az ókori rómaiak mintegy 2000 évvel ezelőtt mész és vulkáni hamu felhasználásával különleges betonreceptet alkottak. Az ebből a betonból készült szerkezetek meglehetősen tartósak voltak a tengervízzel szemben, még a modern betonépületeknél is. Ennek oka, hogy a római beton alkalmazkodni tudott a környezethez, és magába szívta a tengervizet, ami idővel megerősítette épületeiket.

Plasztikai sebészet?

Az ókori indiai orvosok már az i. e. 6. században olyan sebészeti rekonstrukciós technikákat alkalmaztak, amelyek hasonlítottak a mai plasztikai sebészethez. Ennél a módszernél az arc más részeiről, például az arcokról származó bőrt használták fel az orr helyreállításához. A Sushruta Samhita című indiai szövegben, – amelyet Sushruta, indiai ősi orvos írt –, megtalálhatóak ezeknak a beavatkozásoknak a leirata.


A figyelmetekbe ajánljuk