man and woman sitting on bench facing sea

Vannak azonban módszerek rá, hogy ezt a folyamatot lelassíthassuk.


A súlygyarapodás befolyásolja az önbizalmat, károsíthatja az ízületeket, és megakadályozhatja, hogy nyugdíjasként azt csinálj, amit szeretnél. A súlygyarapodással kapcsolatban négy közös tényező van a férfiak és a nők között. A nőknél van még egy. Néhányat ellenőrizhetsz, másokat viszont nem.

A sovány izomtömeg elvesztése az öregedési folyamat természetes része, ami, ha nem vagyunk vele tisztában, általános izomvesztéshez és fokozatosan súlyosbodó gyengeséghez vezethet. Ezen változtathatunk, de szándékosan kell edzenünk. 30 éves kor után évtizedenként akár 3-5 százalékot is veszíthetünk az izomtömegünkből. Ez a szarkopénia természetes folyamata, amely az öregedés során következik be. A sovány izomtömeg elvesztése azt eredményezi, hogy testünk összetétele több izomról több zsírra változik. Ez pedig az anyagcserénk csökkenését okozza. Minél több izom van, annál magasabb az anyagcserénk.

Az egészséges ételek óriási szerepet játszanak a jólétedben, ahogy öregszel. A feldolgozott élelmiszerekben, gyorséttermekben vagy cukorban gazdag étrend általában gyulladást okozhat, fáradttá tesz, és a magas glükózszint miatt inzulinszint-emelkedést okozhat. Gondolj úgy az inzulinra, mint egyfajta növekedési hormonra. Bármi, ami megemeli az inzulint, könnyebbé teszi a hízást. Az inzulint leginkább a feldolgozott és magas cukortartalmú élelmiszerek váltják ki - mint például a tészta, a rizs, az édesség, a fagylalt, a chips és a sütemények.

Sajnos a stressz nem múlik el a nyugdíjjal. Néhány stresszfaktor új lesz, például az, hogy hogyan navigálj otthon. Mások, mint például az egészség és a pénzügyek, még inkább előtérbe kerülnek. A stressz óriási szerepet játszik a súlygyarapodásban, mert minél több stressz ér, annál több izmot bont le a magas kortizolszint miatt a szervezeted. Minél kevesebbet alszol, annál valószínűbb, hogy az ételt vagy az alkoholt választod vigasztalásul. Ha nem alszol, hajlamos vagy hízni a késő esti nassolások miatt.

Sok nő van, aki a menopauzába való átmenet során hirtelen 15 kilós súlygyarapodásra panaszkodik. Sok nő ezt menopauzai hasi zsírnak nevezi. Ennek számos oka van, de a hormonok szempontjából a fő ok az, hogy hirtelen csökken az ösztrogénszint. Ez sok más hormonális változáshoz vezet, amelyek elősegítik a gyulladásszerű súlygyarapodást, ami hasi zsírhoz vezet. Ez nagyon emlékeztet a menarche átmenetére, amikor a nőknél megindul a menstruáció, és az életüknek ebben az időszakában bekövetkező, a fejlődést elősegítő hormonális változások miatt általában 10-15 kilós súlygyarapodás következik be. A genetikai tényezők is nagy szerepet játszanak. Ha édesanyád 15 kilót hízott, és megváltozott a testalkatod a menopauza után, akkor valószínűleg neked is ugyanez lesz, ha nem figyelsz arra, hogyan előzd meg ezt.

Az életkor előrehaladtával változik a testmozgás típusa. Hallgass a testedre, amikor edzel, és hagyd abba, ha valamit nem érzel jól. Ahhoz, hogy súlyod kordában tartsd, ügyelj arra, hogy heti két-három alkalommal súlyzós edzést iktass be. Felvehetsz egy személyi edzőt is, aki az időskori testmozgásra specializálódott, vagy csatlakozhatsz egy barre- vagy pilates-órához. Az ilyen típusú edzésprogramok növelik az izomtömeged és az anyagcseréd. Általában ügyeljünk arra, hogy naponta legalább 60 gramm fehérjét fogyasszunk. Beszélj orvosoddal vagy táplálkozási szakembereddell, különösen, ha vese- vagy szívproblémáid vannak. Ez nagyon fontos, mivel a fehérje segít az izmok javításában és újjáépítésében. Az esti alvási rutin beiktatása segít abban, hogy könnyedén álomba merülj. Kapcsold ki a telefont, az iPadet, a laptopot és a tévét egy órával lefekvés előtt. Építsd be az alvás-ébrenlét ciklusokat a rutinodba, ami lényegében azt jelenti, hogy minden nap ugyanabban az időben fekszel le és ébredsz fel.

(Forrás: TravelAwaits)


A figyelmetekbe ajánljuk