Különleges óceánbolygót fedeztek fel a Földhöz közel

Különleges óceánbolygót fedeztek fel a Földhöz közel

Egy nemzetközi csillagászcsoport bejelentette egy lehetséges „óceánbolygó" felfedezését, amely csillag körül kering egy kettős rendszerben, mindössze 100 fényévre a Földtől.


A TOI-1452b névre keresztelt exobolygó a méretét és tömegét tekintve kicsit nagyobb, mint a Föld, de lakhatósági zónában van, tehát akár az általunk ismert élet ki tudna alakulni rajta.

A TOI-1452 b az egyik legjobb óceánbolygójelölt, amelyet eddig találtunk. Sugara és tömege sokkal kisebb sűrűségre utal, mint amit egy alapvetően fémből és kőzetből álló bolygó esetében várnánk, mint amilyen a Föld is

– mondta Charles Cadieux, a kutatás vezető szerzője, az Université de Montréal doktorandusza.

A bolygó a gyanú szerint a Földhöz hasonlóan sziklás, de sokkal nedvesebb. A kutatócsoport elemzése szerint 30 százalékos tömegarányú vízből állhat. A bolygónknál ez az érték kevesebb, mint 1 százalék.

A szakértők a NASA TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) űrteleszkópja által gyűjtött adatokban fedezték fel az exobolygó létezésére utaló nyomokat. Ezután a kanadai Quebecben található Observatoire du Mont-Mégantic (OMM) csillagvizsgálóhoz csatlakoztatott műszerrel megkeresték a célpontot, amit azt új tanulmányukban részleteznek.

A kutatók pedig most abban reménykednek, hogy a NASA James Webb űrteleszkópjával további érdekességeket fedeznek fel az égitestről.

(Futurism)

.

A figyelmetekbe ajánljuk