kezével elutasítást mutató fiatal nő rózsaszín blézerben, piros kerek napszemüvegben
Fotó: Shutterstock

5+1 stratégia, amivel megtanulsz nemet mondani, anélkül, hogy bunkónak tűnnél

Ahhoz, hogy kialakítsuk a nemet mondási stratégiánkat, először valóban ismernünk kell a saját értékeinket, értékrendünket.


A nemet mondásnak való ellenállás fő oka az attól való félelem, hogy mások önzőnek, arrogánsnak tartanak majd minket, vagy megbántódnak, csalódnak bennünk, dühösek lesznek. Talán attól is tartunk, hogy mások sem lesznek mellettünk majd ezek után. Pedig a nemet mondás nemcsak fontos szociális készség − megőrzi az egyik legfontosabb értéket az életben: az idődet.

Szánj néhány percet arra, hogy megkérdőjelezd a nemet mondással kapcsolatos hiedelmeidet. Tartsd észben, hogy a „bűntudat" csak a félelem egy másik formája, a te igényeid pedig ugyanolyan fontosak, mint másoké. A lenti stratégiák segítenek a „nem” kimondásának megtanulásában, érdemes őket kombináltan alkalmazni.

Hasonló témában: 6 mindennapi tevékenység, amely javítja a mentális egészséget

​1). Végezz valóságellenőrzést kérdésekkel!

  • Tényleg érdekel ez téged?
  • Befolyásolja az életed minőségét az, hogy nem tudsz nemet mondani?
  • Közel állsz a kiégéshez, mert túl sok kötelezettséged van?
  • Túlságosan elkötelezett vagy?
  • Azok a dolgok, amelyekre igent mondasz, javítják-e az életed minőségét?

​2.) Gondoskodj magadról!

Ahhoz, hogy hatékonyan tudj segíteni másokon, először gondoskodnod kell a saját fizikai, érzelmi és szellemi jólétedről. Minden ember megérdemli, hogy egészséges kapcsolatai legyenek másokkal, de azt is, hogy önmagával is egészséges kapcsolatban álljon.

​3.) Készülj fel az ellenállásra!

egy n\u0151 az irod\u00e1ban nemet int az ujj\u00e1val a koll\u00e9g\u00e1j\u00e1nak

Fotó: Shutterstock

Még ha udvarias is vagy, lesznek, akik dühösek lesznek a „nem" hallatán. A határok kijelölése gyakran vált ki érzelmeket. Mindig tartsd szem előtt, hogy a határok felállítása hosszú távon javítja a kapcsolataid minőségét. Ha nem tartod tiszteletben a személyes határai integritását, vagy félsz valaki reakciójától, idővel a sértődöttség és a keserűség elfojtása felhalmozódhat, az eredmény pedig katasztrofális lehet.

Ez is érdekelhet: 5 tipp, hogy ne szolgáljunk ki folyton másokat

​4.) Képzeld magad mások helyébe!

Szánj egy pillanatot arra, hogy elképzeled, mi történik a másikban, próbáld meg a másik szemszögéből látni a helyzetet. Gondold végig, milyen hatással lenne rájuk, ha nemet mondanál. A tisztelettel teli kommunikációt gyakorolni kell, és önismeretet igényel, valamint azt, hogy túllépjünk az emberek kedvében járáson.

​5.) Kommunikálj kedvességgel, hálával és empátiával!

  • Engedd meg magadnak, hogy sebezhető legyél: miután megértetted, mi történik a másik emberrel, megoszthatod azt is, mi történik veled. A helyzeted/szempontod kifejtése megnyitja az empatikus kommunikáció útját.
  • Köszönd meg a másik félnek, hogy gondolt rád.
  • Magyarázd meg, hogy miért: fejtsd ki, hogy az „igen" milyen negatív hatással járna számodra.

6.) Javasolj alternatív megoldást!

Meg fogsz lepődni, hogy egy kis ötleteléssel milyen könnyen tudsz alternatív megoldást javasolni. Azzal pedig, hogy megpróbálsz segíteni, mutatod, hogy érdekel a dolog téged is. Akár össze is hozhatod őket valaki mással az ismerőseid közül, akik alkalmasak lehetnek a „feladatra”.

Forrás: Good Men Project

A figyelmetekbe ajánljuk