tábla asszertivitás pszichológia

5 tipp, hogy ne szolgáljunk ki folyton másokat

Előfordulhat, hogy túl sokat segítünk másoknak, behódolva az akaratuknak. Hogyan állítsuk ezt le?


Van, aki nagyon erőteljesen dolgozik azon, hogy másoknak a kedvére tegyen, ezek az emberek folyton kiszolgálnak másokat, sosem mondanak nemet. Félnek a nemet mondástól és érzékenyek mások megerősítésére. Mindig igent mondanak annak érdekében, hogy értékesnek éljék meg magukat.

Egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy azon emberek agyi aktivitása, akik nehezebben mondanak nemet, különbözik azokétól, akik szoktak ellenkezni másokkal.

Érdekes eredmény, hogy a folyamatos bólogatás több agyi aktivitást igényel, mint az időnkénti nemet mondás, mivel a kognitív disszonancia aktivál bizonyos agyterületeket. Innen is látszik, hogy mások folyamatos kiszolgálása megterhelő. Szorongást kelt és depresszióhoz vezethet.

A következő 5 tipp segíthet a nemet mondásban:

  • 1.Azért segítünk, mert boldoggá tesz, vagy mert bűntudatunk van miatta?

Ha rájövünk, hogy a bűntudat vagy a szorongás elkerülése miatt megyünk bele valamibe, akkor inkább ne tegyük meg, hiszen nem szeretnénk igazán véghez vinni.

Csak akkor vállaljunk el valamit, ha tényleg van kedvünk hozzá.

  • 2.Az értékeink vezéreljék döntéseinket!

Amikor felkérnek minket valamire, ne azt nézzük, hogy megkértek (tehát meg is kell csinálni), hanem vizsgáljuk meg, hogy a feladat összeegyeztethető-e értékeinkkel, elveinkkel. Csak akkor vállaljuk el, ha beleillik értékrendszerünkbe.

Sonja Lyubormirsky boldogságkutató és Kristin Layous 2013-as kutatásukban kimutatták, hogy azok a tevékenységek tesznek minket boldoggá, melyek összhangban állnak értékrendszerünkkel.

  • 3.Gyakoroljuk a nemet mondást!

A nemet mondás elsőre agresszívnak tűnhet, főleg, ha már hozzászoktunk a passzív alárendelődéshez. Ám nemet mondani asszertív kommunikációval is lehet, tehát úgy, hogy érvényesítjük saját jogainkat és nem sértjük meg mások jogait, tehát elérjük a célunkat, úgy, hogy nem ártunk vele.

Az elején apró döntésekkel is érvényesülhetünk, döntsük el mi, hogy melyik filmet nézzük, vagy hogy melyik étterembe menjünk.

  • 4.Értsük meg, hogy a nemet mondás nem tesz rossz emberré!

Szükségünk van egészséges határokra, ám sokszor azért nem mondunk nemet, hogy ne tűnjünk rossz embernek mások szemében. Gondoljunk bele, rossz ember lesz valaki attól, hogy nemet mond a bébiszitterkedésre például? Természetesen nem, ennél sokkal több kell egy ilyen ítélethez. Merjük vállalni, amit igazán szeretnénk!

  • 5.Hagyjuk abba a bocsánatkérést!

A másokat kiszolgáló emberek nagyon sokszor kérnek bocsánatot. Lehet, hogy jobb lenne, ha rögtön úgy is mutatkoznának be ezek az emberek, hogy „Szia, XY vagyok és nagyon sajnálom". Ám ehelyett abba is hagyhatjuk a másoktól való folyamatos bocsánatkérést.

Noha a bocsánatkérés is a bűntudattól és szorongástól óv meg minket, mások szemében úgy tűnhet, mintha valóban valami rosszat követtünk volna el, ezért pontosan úgy hat a bocsánatkérés, amit kerülni szeretnénk vele.

Tartogassuk a bocsánatkérést olyan esetekre, amikor valóban hibáztunk.

Összességében tiszteletből és kedvességből segítsünk másoknak, de tiszteljük meg magunkat is azzal, hogy nemet mondunk, ha valamihez nincs kedvünk!

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk