Egy műhold.

Illusztráció.

Kiderült, miért vesztette el a kapcsolatot a Holdra tartó műholdjával a NASA

A NASA-nál nemrégiben alaposan megkönnyebbültek, amikor az ügynökség szakemberei sikeresen helyre állították a kapcsolatot a CAPSTONE műholddal, miután az hétfőn váratlanul rádiócsendbe merült.


A tudósok erőfeszítéseinek köszönhetően most végre tudjuk, mi okozta a kiesést: egy rossz parancs és egy szoftverhiba.

A NASA frissítése szerint a probléma a CAPSTONE üzembe helyezése során merült fel, ami jellemzően a műholddal való kapcsolatfelvételt és a rendszerek ellenőrzését jelenti, egyéb eljárások mellett.

Miközben a CAPSTONE távolságmérési adatainak vizsgálatához szükséges diagnosztikai adatokhoz próbáltak hozzáférni, a frissítés szerint egy nem megfelelően formázott parancsot küldtek a műholdnak, ami a rádióját működésképtelenné tette.

A fedélzeti hibafelismerő rendszer nem tudta kijavítani és újraindítani a rádiót, mert hiba volt az űreszköz repülési szoftverében.

Van azonban néhány pozitív hozadéka is ennek a rövid baklövésnek. A késés ellenére a CAPSTONE autonóm repülési szoftvere képes volt magától helyrehozni a dolgokat, és újra kapcsolatba hozni a műholdat, amikor a földi csapat át tudta venni az irányítást.

Emellett sikerült végig a Föld felé irányítani az antennáját, miközben a napelemek tájolásával egyidejűleg feltöltötte az akkumulátorát.

A Holdra tartó műhold jelentős előrelépést jelent a NASA Artemis programjában, ami egy ambiciózus terv, melynek célja, hogy embereket juttasson a Hold felszínére.

Feltéve, hogy nem történik más bökkenő, a műhold lesz az első űreszköz, amely egy különleges ellipszis alakú pályán fog keringeni a Hold körül.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk