hurrikán űrfelvétel

Bajban a NASA – óriási hurrikán rongálta meg a holdrakétát

A Nicole hurrikán elérte a szárazföldet, a NASA Kennedy Űrközpontjában felerősödtek a szelek, ezzel pedig veszélybe került a holdrakétájuk.

Ez pedig rossz hír, mivel az ügynökség rendkívül drága Space Launch System (SLS) holdrakétája jelenleg az indítóálláson áll, ki téve az elemeknek. Az újabb trópusi vihar miatt november 16-ra csúsztatták az újabb kísérletet. A mérnökök pedig megkezdik az ellenőrzéseket, hogy a rakéta sértetlenül vészelte át a vihart.

A szél a helyszínen elérte a közel 87 csomós, azaz 160 kilométer/órás sebességet.

Ez is érdekelhet: Megkezdődött a házvadászat a Marson

A hét elején a Nemzeti Hurrikán Központ 15 százalékos esélyt jósolt hurrikán erejű szélre az indítóhelyen, ami be is következett. És ez gondot jelent: bár a NASA kedden azt állította, hogy a nagy szél várhatóan nem haladja meg az SLS tervezését, azonban a dokumentáció szerint a rakétát csak 74,4 csomós széllökések elviselésére tervezték.

Ez is érdekelhet: Hatalmas hurrikánt fotóztak le az űrből

Elképzelem, ha a rakéta túlzott szélnek van kitéve, milyen erőfeszítéseket kell majd tenni a szerkezeti elemzés újbóli elvégzésére, és mindenkit meggyőzni, hogy írja alá a lemondó nyilatkozatot, hogy repülhessen. Sűrű hetek elé néznek a NASA szerkezeti mérnökei

– tweetelte Phil Metzger, a NASA egykori űrsiklómérnöke.

A NASA-nak a rakétát napokba telt volna, amíg visszagurítja a Vehicle Assembly Buildingbe, ahol az év eleji több sikertelen indítási kísérlet után az elmúlt hónapokat töltötte. Hogy mi lesz a jövő heti indítási kísérlet eredménye, azt egyelőre nem tudni, az űrügynökség vasárnap estig ad időt magának, hogy meghozza a döntést.

A vihar mindenképp félelmetes pillanat lehetett a NASA számára: dollármilliárdok voltak szó szerint kitéve az elemeknek, és csak remélni lehet, hogy komolyabb kár nélkül megúszták.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk