hurrikán az űrből

Hatalmas hurrikánt fotóztak le az űrből

Lassan kifogynak a nevekből az idei hurrikánszezonban.

Megan McArthur, a NASA űrhajósnője három fotót osztott meg az óriási Sam nevű hurrikánról a Nemzetközi Űrállomásról, ahonnan minden részlete látható a természeti jelenségnek.

A Sam hurrikán az Atlanti-óceán felett vonul, ezért szerencsére nem jelent különösebb veszélyt a szárazföldön élőkre.

"Egy újabb hurrikán? Nem szeretem őket, Sam I Am"

– írta McArthur a szerdán közzétett tweetjében, utalva Dr. Seuss klasszikus gyermekkönyvére.


A vihar jelenleg Puerto Ricótól keletre tartózkodik; a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) Nemzeti Hurrikánközpontjának jelenlegi előrejelzése szerint a hurrikán szombaton a Bermudáktól keletre, majd hétfőn Kanada tengeri tartományaitól délre halad el.

Jelenleg a vihar szélsebessége nagyjából 215 kilométer per óra, ami már a 4. kategóriába sorolható a hurrikánok között – a besorolása a vihar előrehaladtával viszont változni fog.

A Space.com beszámolója szerint a Sam hurrikán a 18. trópusi vihar az idei hurrikánszezonban, amely június 1-jén kezdődött és november 30-ig tart. Már csak három vihar neve maradt a szokásos listán, de a tavalyi évvel ellentétben, – amikor a későbbi viharokat a görög ábécé betűivel nevezték el – idén van egy második, hagyományosabb neveket tartalmazó lista, amely az Adriával kezdődik és a Will-lel végződik.

Bár a Sam hurrikán sokkal kisebb veszélyt jelent, mint az idei év néhány másik vihara – például a Grace, az Ida és a Larry – , a 2021-es hurrikánszezon súlyosságáról árulkodik óriási kiterjedése; a szezont pedig a szakértők is különösen súlyosnak ítéltek meg.


A figyelmetekbe ajánljuk