mars űrhajós

Illusztráció

Megkezdődött a házvadászat a Marson

A The Geological Society of America (GSA) kutatócsoportja e hónap elején tartott előadásában kilenc olyan barlangot azonosított, amelyek szerintük a legélhetőbbek a Mars felszínén – ezek a terek elég nagyok ahhoz, hogy a jövőbeli felfedezőknek a bolygó felszínének zord környezetétől szükséges védelmet nyújtsanak.


A vörös bolygó ellenséges hely: a hőmérséklet akár mínusz 100 Celsius-fok alá is csökkenhet, a légkör hihetetlenül vékony, és nincs ózonréteg, ami azt jelenti, hogy a napsugárzás is rendkívül szélsőséges és veszélyes. Arról nem is beszélve, hogy komolyan fennáll annak az esélye, hogy egy hatalmas meteorit csapódik a Marsba.

A kutatók a Mars Global Cave Candidate Catalogból kiindulva szűkítették le a forró marsi ingatlanok listáját, amely a NASA Mars Odyssey és a Mars Reconnaissance Orbiter által azonosított több mint 1000 barlang hatalmas gyűjteménye, amelyek potenciálisan alkalmasak lehetnek az űrhajósok elhelyezésére.

A listát úgy szűkítették le a legjobb lehetőségekre, hogy megtalálták azokat, amelyek körülbelül 100 kilométeren belül vannak egy lehetséges leszállóhelytől, és körülbelül 1000 méter mélyen vannak.

A tudósok végül 139 jelöltet találtak, amelyek megfeleltek a kritériumoknak, majd elemezték őket. A legjobb kilenc közül a legnagyobbnak akkora nyílása van, mint egy egész futballpálya, ami izgalmas kilátás a jövő űrutazói számára.

Egyelőre a NASA roverjei egyik jelölt közelébe sem tud eljutni, ami azt jelenti, hogy a szakértők még jó ideig nem fogják tudni megnézni a felszínt.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk