Egy ember öltönyben áll.

Ebből az egy kérdésből megtudhatod, hogy nárcisztikus-e valaki

Egy 2200 emberen végzett tanulmány szerint egyetlen kérdésből kiderül, hogy valaki nárcisztikus-e vagy sem.


Elsőre a nárcisztikusok jobban néznek ki, magabiztosabbnak tűnnek, divatosabb a frizurájuk és viccesebbek. De hamarosan idegesítővé válnak.

Hogyan lehet tehát könnyen felismerni egy nárcisztikus embert? A válasz: egyszerűen csak kérdezd meg őket.

A pszichológusok gyakran használnak egy 40 tételből álló kérdéssort, a Narcissistic Personality Inventory (Nárcisztikus személyiség leltár) nevű kérdőívet.

Egy tanulmány azonban azt mutatja, hogy a nárcisztikusokat szinte ugyanolyan pontosan beazonosíthatod egyetlen kérdéssel is.

A 2200 különböző korú ember bevonásával végzett vizsgálatban az embereknek egyetlen egyszerű kérdést tettek fel, beleértve a zárójelben lévő részt is:

Milyen mértékben ért egyet ezzel az állítással: „Nárcisztikus vagyok". (Megjegyzés: A „nárcisztikus" szó egoista, énközpontú és hiú embert jelent."

Az emberek egy 1-től 7-ig terjedő skálán értékelték magukat, ahol az 1 azt jelenti, hogy „nem nagyon igaz rám", a 7 pedig azt, hogy „nagyon igaz rám".

Az eredmények elég közel álltak a nárcizmus más mérőszámaihoz, amelyek mind több kérdést igényelnek.

A módszer valószínűleg maga a nárcizmus természete miatt működik ilyen jól.

Brad Bushman, a tanulmány első szerzője ezt mondta:

Azok az emberek, akik hajlandóak beismerni, hogy nárcisztikusabbak, mint mások, valószínűleg valóban nárcisztikusabbak. A nárcisztikus emberek szinte büszkék erre a tényre. Egyenesen meg lehet kérdezni őket, mert nem tekintik a nárcizmust negatív tulajdonságnak – úgy gondolják, hogy felsőbbrendűek másoknál, és ezt nyugodtan kimondják nyilvánosan.

Bár a nárcisztikusok elsőre vonzónak tűnnek, személyiségük hosszú távon mérgező lehet, mert kevéssé törődnek mások érzéseivel.

Bushman így folytatta:

Összességében a nárcizmus mind az egyének, mind a társadalom számára problémás. Azok, akik úgy gondolják, hogy már így is nagyszerűek, nem próbálnak meg fejlődni. A nárcizmus pedig azért rossz a társadalom számára, mert azok az emberek, akik csak magukra és a saját érdekeikre gondolnak, kevésbé segítőkészek másokkal szemben.

Forrás: PsyBlog

A figyelmetekbe ajánljuk