A space satellite hovering above the coastline

Szakértők így kerülnék el, hogy a műholdak összeütközzenek

A cél az, hogy 2025-re teljesen működőképes legyen.


Egy új ütközésfigyelmeztető rendszer segíthet a műholdak üzemeltetőinek nyugodtabban aludni. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) által kifejlesztett rendszer prototípusa arra szolgál, hogy figyelmeztesse az üzemeltetőket, ha űreszközük ütközési pályára kerülhet egy másik objektummal. Ez valós és egyre növekvő aggodalom, tekintve, hogy a Föld körüli pálya egyre zsúfoltabbá válik.

A rendszer, amelyet február 11-én egy interneten közvetített sajtótájékoztatón mutattak be, az OADR (Open-Architecture Data Repository) nevet viseli. Ez egy felhőalapú adatbázis, amely nyomon követi a Föld körüli pályán növekvő népességet, és figyelmeztet, ha fennáll az ütközés veszélye, hasonlóan ahhoz, ahogyan az időjárás-előrejelzést kapunk, ha egy vihar útjába kerülünk.

Az OADR a földi érzékelők különböző letapogatásaiból gyűjti össze az űrállapotokra vonatkozó adatokat, amelyek együttesen a Föld nagy részét lefedik. Az OADR kapcsolatban áll az amerikai kormányzat által fenntartott földi állomásokkal és a kereskedelmi állomások hálózatával, különösen a déli féltekén. Az adatok tartalmazzák az űridőjárási megfigyeléseket és más műholdak élő telemetriáját és manőverezési terveit is.

Az OADR mindezeket az adatokat összegyűjtve képet alkot a pályakörnyezetről, amelyet aztán arra használ, hogy felmérje, van-e közelgő konjunktúra, azaz pályán keringő objektumok közeli találkozása. Ha van ilyen, az OADR egyfajta időjárás-előrejelzésként továbbíthatja ezeket az adatokat a műholdak üzemeltetőinek, és ideális esetben több napot ad nekik arra, hogy műholdjukat eltávolítsák az útból. Az OADR még fejlesztés alatt áll, a most bemutatott rendszer egy prototípus. Ha minden a tervek szerint halad, 2025-re teljesen működőképes lesz.

(Forrás: Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk