két sportcipős láb lépdel fel a szürke lépcsőfokokon
Fotó: unsplash

​Már egy kevés mozgás is csökkentheti a korai halál kockázatát

Bár tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás milyen fontos az egészségünk szempontjából, de elfoglalt időbeosztásunk miatt sokszor mégis nehéz időt szakítanunk a mozgásra.


Egy új tanulmány adatai azonban azt mutatják, hogy nincs szükség hosszú edzésre ahhoz, hogy a egészségügyi előnyökhöz jussunk. A kutatás szerint már 3-4 perces, rövid, erőteljes, a nap folyamán végzett aktivitási szakaszok is lényegesen alacsonyabb kockázatot jelentenek a mindenféle okból bekövetkező korai halálozásra, azokkal szemben, akik nem végeztek semmit.

Ha tovább olvasnál: Ez a legjobb napszak a mozgásra, hogy kordában tartsd a vércukorszinted

A vizsgálat elvégzéséhez 25 241 résztvevőt toboroztak, akik arról számoltak be, hogy hetente egynél többször nem végeztek szabadidős fizikai tevékenységet vagy rekreációs sétát. A résztvevők mintegy 56 százaléka nő volt, átlagéletkoruk pedig 62 év körüli. A résztvevőknek viselhető fitnesz-követőket adtak, amelyeket egy héten keresztül a csuklójukon viseltek, és ami lehetővé tette, hogy a kutatók pontosan nyomon kövessék az aktivitási szintjüket a nap folyamán.

A vizsgálat kezdetén gyűjtött adatokat összekapcsolták a résztvevők klinikai feljegyzéseivel, közel hét éven keresztül. Kizárták azokat a résztvevőket, akiknél a vizsgálat kezdetén már rákot vagy szívbetegséget diagnosztizáltak, valamint azokat a résztvevőket is, akik a követési időszak első két évében haltak meg.

Ez is érdekelhet: Ennyi testmozgásra van szükséged, hogy ellensúlyozd az egész napos ülést

egy apuka felfele dobja a kisfi\u00e1t

Fotó: unsplash

Annak ellenére, hogy a résztvevők nem számoltak be semmilyen strukturált testmozgásról, körülbelül 89 százalékuknál az úgynevezett erőteljes, szakaszos életmód szerinti fizikai aktivitást rögzítette a nyomkövető.

Ez olyan fizikai aktivitás, amely jellemzően egy percnél rövidebb ideig tart, és általában a mindennapi életünk része, például: a gyerekekkel és háziállatokkal való játék, a bevásárlószatyor cipelése, az élénk lépcsőzés, az emelkedőn gyaloglás vagy a vonathoz futás.

A résztvevőknél naponta átlagosan nyolc rövid, összesen alig négy és fél perces aktivitást jegyeztek fel.

A végeredmények szerint már három-négy rövid, mindennapos aktivitás is akár 40 százalékkal csökkentette a bármilyen okból bekövetkező korai halálozást, valamint a rák okozta halálozást. Emellett a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatának akár 49 százalékkal való csökkenésével is összefüggésbe hozható volt. Az előnyök annál inkább csökkentek, minél több rövid aktivitást végeztek az emberek. A legmeredekebb előnyök akkor mutatkoztak, amikor a napi négy-öt alkalommal sportolókat hasonlították össze azokkal, akik semmit sem csináltak.

Ezek az eredmények összhangban vannak azzal, amit már más kutatások is kimutattak. A nagy intenzitású edzés (rövid, 10 és 30 perc közötti edzések, ahol rövid intenzív edzésszakaszokat pihenőidőszakok követnek) szintén kedvezően hat a vércukorszint, a koleszterinszint, a vérnyomás és az elhízás szabályozására, ami csökkentheti mind a rák, mind a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ám ez a tanulmány azt mutatja, hogy a fizikai aktivitásra vonatkozó jövőbeni közegészségügyi iránymutatásoknak érdemes lehet megfontolniuk a rövid, a mindennapi életbe könnyen beilleszthető aktivitási szakaszokra vonatkozó konkrét ajánlásokat is.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk