A Microsoft tényleg megjósoja, hogy ki esik teherbe?

A Microsoft tényleg megjósoja, hogy ki esik teherbe?

Ijesztő? Hasznos? Megdöbbentő? Átverés?


Az argentin Salta tartomány 2o18-ban jóváhagyta a Microsoft algoritmusának fejlesztését, amely állítólag képes meghatározni, hogy mely alacsony jövedelmű tizenévesek eshetnek teherbe. Az algoritmus, amelyet a Microsoft a mesterséges intelligencia-adatok felhasználásának egyik úttörő esetének nevezett: demográfiai adatok, többek között életkor, etnikai hovatartozás, betegségek, származási ország és melegvíz alapján határozta meg, hogy egy argentin kisvárosban élő nők és lányok közül kiket predesztináltak az anyaságra.

Unsplash

Az átláthatatlan programot – amelyet Juan Manuel Urtubey akkori kormányzó az országos televízióban ünnepelt –, a Microsoft ajánlotta fel a tartománynak 2018-ban, amikor az argentin kongresszus éppen arról vitázott, hogy dekriminalizálják-e az abortuszt.

A Microsoft algoritmusa által leendő tinédzseranyaként azonosított nők és lányok gyakran többféle módon is jogfosztottak voltak, a szegény hátterűektől kezdve a migráns családokon át az őslakosok örökségéig.

A Társadalmi beavatkozás technológiai platformja néven ismert algoritmus azért is figyelemre méltó, hiszen az amerikai vállalatóriás, a Microsoft, úgy döntött, hogy ilyen programot alkalmaz egy olyan országban, ahol a megfigyelés és a népességszabályozási intézkedések hosszú múltra tekintenek vissza.

Az argentin kormány soha nem értékelte hivatalosan az algoritmus lányokra és nőkre gyakorolt hatását. Ami pedig még rosszabb, hogy a programban területi ügynököket vetettek be azoknál a nőknél, akik a mesterséges intelligencia szerint terhesek lehetnek. Különféle fényképeket készítettek róluk és a helymeghatározásukat is figyelték.

Az pedig egyelőre nem világos, hogy a tartományi vagy nemzeti kormányok mit csináltak az adatokkal, és miképp kapcsolódtak az abortuszvitához. 2020-ban ugyanis Argentína megszavazta az abortusz dekriminalizálását, ami történelmi pillanat a dél-amerikai ország számára, azonban ennek ellenére a program puszta létezése is aggodalomra adhat okot.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk