dog running on beach during daytime

Másképp zajlott a kutyák háziasítása, mint gondoltuk

A kutyák háziasításának története a vad farkasnak az ember szebb, okosabb, legjobb barátjává való átalakítása. Lehet, hogy ez az egész tévedés?


Több tízezer év alatt a farkasok tulajdonságai úgy alakultak, hogy alkalmazkodjanak az ember által létrehozott környezethez. E folyamat során ezek a kutyafélék kevésbé lettek agresszívek, és farkas rokonaikhoz képest kifinomultabb szociokognitív készségeket fejlesztettek ki. Vagy mégse? Most a bécsi Állatorvostudományi Egyetem Konrad Lorenz Etológiai Intézetének kutatói megkérdőjelezték, hogy a kutyák valóban kevésbé agresszívek és fejlettebb szociális gondolkodási képességekkel rendelkeznek-e, mint a mai farkasok, és ezzel megkérdőjelezték a kutyák háziasításának néhány alapvető tantételét.

Először is megjegyezték, hogy a háziállatként tartott kutyákat és a vadon élő farkasokat összehasonlító korábbi kutatások valóban nem találóak. Ehelyett jobb, ha a farkasfalkák és a szabadon élő házikutyák falkáinak csoportdinamikáját vizsgáljuk. Ebben az összehasonlításban a farkasfalkákon belül kevesebb az agresszió. Ráadásul a farkasok nagymértékben függenek az összetartó és funkcionális falkaszerkezettől, amely lehetővé teszi számukra a sikeres táplálkozást, a területük védelmét és a kölykök felnevelését, írták a kutatók.

Ezzel szemben a falkakutyák kevésbé hajlamosak az együttműködésre, és gyakran egyedül kutatnak, vagy felhalmozzák a táplálékforrásokat. Újabban a kutatók farkasokat és kutyákat neveltek fel ellenőrzött környezetben a születéstől a felnőttkorig, majd tesztelték, hogy az állatok hogyan reagálnak az emberekre és hogyan működnek együtt velük. Bár az ember azt feltételezné, hogy a farkasok még mindig agresszívebbek, mint a kutyák, ez nem feltétlenül volt így.

Ami pedig az emberrel való együttműködést illeti, az ember által nevelt farkasok valóban képesek felvenni a versenyt a kutyákkal, vagy akár meg is előzni őket számos feladatban. A legújabb tudományos eredmények együttesen azt sugallják, hogy a kutyák háziasítása nem vezetett kevesebb agresszióhoz vagy fokozott szociokognitív képességekhez. Inkább az lehet, hogy a háziasítás egyszerűen csak kevésbé félelmetessé és alárendeltebbé tette a kutyákat.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk