Mars

Leszállt a Mars feszínére a NASA Perseverance roverje és megtette első lélegzetvételét. Ez egy újabb jó előjel a vörös bolygó jövőbeli emberi látogatásához.


A Massachusetts Institute of Technology (MIT) által vezetett Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (Helyszíni oxigénforrás-hasznosítási kísérlet, rövidítve MOXIE) a Perseverance rover kis műszerének oxigéngyártó tevékenysége. A műszer a Mars légkörének mintegy 96%-át kitevő szén-dioxidot alakítja át a belélegezhető gázzá, ami létfontosságú, ha embereket szeretnénk küldeni a Marsra − számol be róla a space.com. A berendezés 2021 februárja óta már hét alkalommal lépett működésbe, és minden alkalommal óránként körülbelül 6 gramm oxigént termelt, ami megegyezik egy kis fa képességeivel itt a Földön.

Ez az első olyan kísérlet, ami ténylegesen felhasznál egy másik bolygótest felszínén található erőforrásokat, és kémiailag az expedíció számára hasznossá alakítja őket. Ebben az értelemben ez történelmi jelentőségű

− mondta Jeffrey Hoffman, a MOXIE helyettes vezető kutatója, az MIT Repüléstudományi és Űrhajózási Tanszékének gyakorlati professzora, a NASA korábbi űrhajósa egy nyilatkozatban.

A NASA felv\u00e9tele a Mars felsz\u00edn\u00e9r\u0151l

Fotó: unspalsh

A MOXIE mostanra már mindenféle körülményt kipróbált a Marson: nappalt és éjszakát is, mind a négy évszakban. A kutatók arra számítanak, hogy a MOXIE egy, a mostaninál körülbelül százszor nagyobb változata potenciálisan képes lesz lélegezhető oxigént előállítani a vörös bolygót meglátogató jövőbeli űrhajósok számára. Ha nem leszünk képesek saját magunk oxigént előállítani a Marson, a Földről származó utánpótlásra szükség lesz.

A MOXIE termékei ráadásul rakétaüzemanyag összetevőként is felhasználhatók – így már biztos, hogy a küldetés nem lesz egyirányú, azaz vissza is lehet térni a Földre. Egy rakétának 30-45 tonna folyékony oxigénhajtóanyagra lenne szüksége ahhoz, hogy az embereket visszaindítsa a Marsról.

Hatalmas mennyiségű információt szereztünk, amelyből a jövőbeni, nagyobb léptékű rendszerekhez fogunk informálódni

− mondta Michael Hecht, az MIT Haystack Obszervatóriumának vezető kutatója, a MOXIE küldetés vezetője.

A csapat kutatását augusztus 31-én tették közzé a Science Advances című folyóiratban.


A figyelmetekbe ajánljuk