Egy madár

ILLUSZTRÁCIÓ.

Egy rémisztő dinoszauruszfejű madárcsontvázat találtak Kínában

Mostanra bátran kijelenthetjük, hogy a madarak a dinoszauruszok leszármazottai, bár a paleontológusok még mindig nem értik, hogyan zajlott le ez a hihetetlen evolúciós folyamat.


Most egy olyan madár teljes megkövesedett csontváza – amely a mai Kína területén élt mintegy 120 millió évvel ezelőtt – segíthet tisztázni az átalakulási folyamat kulcsfontosságú lépéseit. A szóban forgó lelet egy dinoszauruszszerű fejjel rendelkezik egy olyan test tetején, amely inkább a mai madarakkal mutat közös vonásokat.

A Cratonavis zhui névre keresztelt, lenyűgöző, újonnan talált fosszília komoly betekintést nyújthat a modern madarak evolúciójába.

A kutatók az Észak-Kínában végzett ásatások során bukkantak rá a Cratonavis, a dinoszauruszfejű madár testlenyomatára.

Ez is érdekelhet: Egy bordák között talált láb változtathatja meg a dinoszauruszokkal kapcsolatos elképzeléseket

Ebben a régióban már korábban is fedeztek fel tollas dinoszaurusz- és korai madár-testlenyomatot, a körülbelül 120 millió évvel ezelőtt, a kréta időszakban keletkezett üledékes kőzetekben.

A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) paleontológusa, Zhou Zhonghe vezetésével a tudósok nagyfelbontású komputertomográfiás (CT) vizsgálatot kezdtek a fosszilis koponya vizsgálatához.

Az ásványosodott csontok digitális változatainak felhasználásával a csapat rekonstruálta a koponya alakját és funkcióját.

Az eredmény azt mutatja, hogy a Cratonavis koponyájának alakja majdnem olyan, mint a dinoszauruszoké, például a Tyrannosaurus rexé.

A dinoszauruszok akinetikus koponyájának szokatlan kombinációja egy madárcsontvázzal kiegészíti a korábbi tanulmányokat, amelyek az evolúciós mozaikosság jelentőségéről szóltak a madarak korai diverzifikációjában.

A dinoszauruszok családfájának madár ágai között a Cratonavis a hosszú farkú Archaeopteryx – amely inkább a hüllőkhöz hasonlított –, és az Ornithothoraces között helyezkedik el, amely már a modern madarak számos tulajdonságaival bírt.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk