brown short coated dog on gray couch

Egy új kutatás bizonyítja, hogy a kutyák értik, amit mondunk nekik

Mondjuk nem érdemes nekik kiselőadást tartani komplex dolgokról, de meglepően nagy a szókincsük, ami az emberi szavakat illeti.


Néhány kutyatulajdonost figyelve azt hihetnénk, hogy az emberi természetből fakad, hogy az állatokat emberként kezeljük. Még beszélünk is hozzájuk. Sophie Jacques és Catherine Reeve azt a kérdést vetette fel, hogy vajon értik-e azt, amit mondunk nekik? Hogy felmérjék a kutyák szókészletének nagyságát, a csapat 165 kutyatulajdonossal beszéltetett el egy sor szót, és megnézte, hogy a háziállatuk reagál-e rájuk. A fejlődéspszichológusok, mint Jacques, aki a Dalhousie Egyetem professzora, hasonló módszerrel mérik a gyermekek szókincsét a korai nyelvi fejlődés során.

A tudósok úgy gondolták, hogy a fajok közötti összehasonlítás is tanulságos lehet. A szólista, amelyet a kutatók és a kutyatulajdonosok állítottak össze, olyan tárgyakat és a kutyafajtára vonatkozó gyakori parancsokat tartalmazott, mint a sarok, a mókus és a beszéd, végül is ez egy nyelvi tanulmány volt. A vizsgálatban részt vevő kutyák átlagosan 89 szóra reagáltak, ami nagyjából annyi, mint amennyire egy 1 éves, angolul tanuló ember reagál.

A kutyák szókincsének mérete meglehetősen eltérő volt, de néhány minta azért kirajzolódott. Az ember melletti munkára kifejlesztett fajták, például a terelőkutyák és a társasági kutyafajták, például a csivavák hajlamosak több szóra reagálni, mint például a terrierek, amelyeket eredetileg az élősködők elűzésére tenyésztettek ki, ami nem igényel emberi beavatkozást. A kiképzett munkakutyák, például a kereső- és mentőkutyák és az orvosi riasztókutyák szintén remekeltek a vizsgálatban, átlagosan 120 szóra reagáltak.

A kutyád megérti akkor a cipőrágás erkölcsi árnyalatairól szóló előadásodat is? 89 szóval, amivel dolgozhat, valószínűleg nem. Jacques szerint azonban egy jól kalibrált szólista egy napon hasznos lehet a kutyakiképzők számára. Egy kutya kiképzése egy vak ember segítésére például egy évig vagy tovább tarthat, és körülbelül 30 ezer dollárba, nagyjából 9 és fél millió forintnyi összegbe kerülhet. Egy szólistával ki tudnák szűrni hamarabb azokat a kutyákat, akik nem lesznek képesek teljesíteni a képzést, vagyis csak az állatok drága idejét rabolják vele, a pénzégetés mellett.

(Forrás: C&EN)


A figyelmetekbe ajánljuk