evő kutya
A legtöbben viszont később sem tartanák be az előírások többségét.

Egy új tanulmány szerint a kutyatulajdonosoknak csak egy kis része ismeri a háziállatuk eledelének biztonságos kezelésére vonatkozó hivatalos iránymutatásokat – ebben az esetben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által meghatározott iránymutatásokat, de minden bizonnyal globálisan is hasonló a helyzet.

Az amerikai iránymutatások kitérnek arra, hogyan kell tárolni és felszolgálni a kedvtelésből tartott állatok eledelét, hogyan kell tisztítani és karbantartani az ételtálakat, és hogyan kell jelenteni az eledelekkel és a jutalomfalatokkal kapcsolatos problémákat.

A probléma a tanulmány szerint az, hogy a legtöbben nincsenek tisztában az egyszerű tippekkel, amelyek segítenek elkerülni a háziállatok és a tulajdonosok megbetegedését.

A kutatók szerint ez nemcsak a kutyatulajdonosok, hanem az FDA felelőssége is: szerintük az irányelveket szélesebb körben kellene közzétenni, és szigorúbb tudományos kutatásoknak kéne átesniük, amely bizonyítja előnyeiket.

Ez a kölcsönhatás lehetőséget teremt az ételből vagy vízből, edényekből, valamint az étel tárolási vagy elkészítési környezetéből származó mikrobiális szennyeződések kölcsönös cseréjére, ami mind az emberek, mind a háziállatok számára egészségügyi következményeket okozhat

olvasható a ScienceAlert által szemlézett tanulmányból.

A kutatás során 417 kutyatulajdonos megkérdezésével és 68 kutyaeledel-edényről vett mintákkal végeztek felmérést. A válaszadók kevesebb mint 5 százaléka tudott arról, hogy léteznek követendő iránymutatások; amikor pedig azt mondták, hogy léteznek ilyenek, csak 8 százalékuk tudta, hogy az FDA honlapja az a hely, ahol ezeket meg lehet találni.

Pozitívum, hogy a hivatalos iránymutatások közül többeket széles körben követett a felmérésben részt vevő csoport: 86 százalékuk ellenőrzi a kutyatápot, hogy nem látható-e rajta sérülés, és 91 százalékuk tudja, hogy nem szabad a kutyatálat kanalazóeszközként használni.

A kutyatulajdonosok majdnem mindegyike (97 százalék) arról számolt be, hogy nem eteti kutyusát nyers eledellel.

Shutterstock

Az FDA egyéb ajánlásait kevésbé tartják be.

A kutyatulajdonosok mindössze 12 százaléka mossa el naponta kedvence tálját, és csak 22 százalékuk mos kezet szappannal és forró vízzel, mielőtt a kutyaeledelhez nyúl. Mindössze 13 százalékuk tisztítja szappannal és forró vízzel a kanalazó eszközt használat után.

Ahogy a kutatók rámutatnak, hajlamosak vagyunk túlbecsülni, mennyire vagyunk higiénikusak. Összefoglalva, a minta alapján a kutyatulajdonosok sokkal többet is tehetnének a baktériumok felszaporodásának és a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében.

A szennyezett kutyaeledelnek való kitettségnek következményei lehetnek a kutyák és az emberek egészségére.Például többször előfordult már, hogy emberek és kutyák egyaránt megbetegedtek, miután patogén baktériumokkal szennyezett kutyaeledelnek voltak kitéve. Ezek a kockázatok felerősödhetnek a gyermekes és/vagy immunhiányos háztartásokban, amelyek a válaszadók háztartásainak több mint egyharmadát tették ki.

– írják a kutatók

A vizsgálatban résztvevőknek viszont csak 8 százaléka mondta azt, hogy hosszú távon minden protokollt betartana.


A figyelmetekbe ajánljuk