Egy barna-fehér corgi.

Szakértők szerint egy nap ennyiszer kell megetetned a kutyádat

Minden kutya más, és a fajtájuktól, méretüktől, életkoruktól és egészségi állapotuktól függően a különleges táplálkozási igényeik is eltérőek lehetnek.


Egy új tanulmány – amely több mint 10 000 kutyát vizsgált – megdöbbentő betekintést nyújt az etetés gyakorisága és a kutyák egészsége közötti összefüggésekbe.

A kutatás szerint azok a felnőtt kutyák, amelyeket naponta csak egyszer etetnek, az egészség számos mutatója tekintetében jelentősen jobb eredményt érnek el, mint a gyakrabban etetett kutyák.

A nem, az életkor, a fajta és más lehetséges zavaró tényezők figyelembevételével azt találtuk, hogy a naponta egyszer, nem pedig gyakrabban etetett kutyák alacsonyabb átlagpontszámot értek el egy kognitív diszfunkciós skálán, és kisebb volt az esélyük a gyomor-bélrendszeri, fogászati, ortopédiai, vese/húgyúti és máj/hasnyálmirigy rendellenességekre

– magyarázza az új tanulmányban a kutatócsoport, amelyet az első szerző, Emily Bray, az Arizonai Egyetem kutatója vezetett.

Az eredmények a Dog Aging Project nevű, széles körű, folyamatban lévő kutyák egészségét vizsgáló tanulmány adataiból származnak.

Az eredmények azt sugallják, hogy az időbeli korlátozással történő táplálkozás által látszólag biztosított előnyök – amelyeket eddig leginkább rágcsálókon végzett laboratóriumi kísérletek során tapasztaltak – a kutyákra is kiterjedhetnek.

Míg a napi egy etetés egyes területeken a kutyák jobb eredményeihez kapcsolódott, más területeken ez nem volt ennyire egyértelmű. A betegségek kockázatának mérése a szív-, bőr- és idegrendszeri egészség, valamint a rák előfordulása tekintetében nem mutatott statisztikailag szignifikáns hatást.

Ezen túlmenően a kutatók elismerik, hogy tanulmányukkal kapcsolatban számos korlátozást kell szem előtt tartani. Az összes etetési adatot a kutyatulajdonosok saját maguk jelentették be, ami azt jelenti, hogy az emlékezésük és értelmezésük hibás lehet , és a tanulmány nem tudta elkülöníteni a kalóriacsökkentés (amelyet a tanulmányban nem mértek) és az etetés gyakoriságának lehetséges hatását.

Mindazonáltal, a korlátozások ellenére a csapat szerint ez az eddigi legnagyobb, társas kutyákon végzett tanulmány az etetési gyakoriságról, és egyértelműen van itt valami, ami arra utal, hogy a napi egyszeri etetés bizonyos előnyökkel jár a kutyák egészségére nézve.

Hogy pontosan mi is ez, az egyelőre ismeretlen, és a kutatók hangsúlyozzák, hogy az eredmények csak összefüggést mutatnak, és nem bizonyítják az ok-okozati összefüggést, vagyis nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy az alacsonyabb etetési gyakoriság valóban jobb egészségügyi állapotot okoz a kutyáknál.

Például rengeteg oka lehet annak, hogy a rosszabb egészségi állapotú kutyákat gyakrabban etetik, mint az egészséges kutyákat (például a gyógyszerek szedése miatt extra étkezést kapnak).

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk