újrahasználható vizes palack
Fotó: Shutterstock

A tudósok szerint az egészségeddel játszol, ha nem tisztítod rendszeresen a kulacsodat

Az újrahasználható vizes palackok korunk már-már kötelező tartozékává váltak, egy felmérés szerint az amerikai felnőttek 60 százaléka használ ilyet. Azonban bármennyire is környezetbarátok, a többször használatos kulacsok egy piszkos titkot rejtenek magukban: a tudósok szerint a használatról használatra felgyülemlő káros baktériumok és vírusok megbetegíthetnek minket.


A probléma abban rejlik, hogy mivel a szánk többször is érintkezik a palackkal, minden egyes korttyal számtalan mikroorganizmust, ételmaradékot, testnedvet és egyéb törmeléket juttatunk rá. Ahogy ezek a kulacs belsejébe kerülnek, a nedves környezet tökéletes táptalajt jelent számukra.

A Purdue Egyetem kutatói által vezetett 2017-es tanulmány 90 újrahasználható vizes palackot vizsgált, és megállapította, hogy a legtöbbjükben hemzsegtek a baktériumok. Körülbelül 70 százalékukban magasabb volt a baktériumszint, mint amit egyes országok megengednek az ivóvízben, 60 százalékuk pedig annyira szennyezett volt, hogy még a legmagasabb biztonsági értékeket is meghaladta.

A palackok közel negyede tartalmazott kólibaktériumokat, amelyek összefüggésbe hozhatók az élelmiszer okozta megbetegedésekkel. Néhányban riasztóan magas volt a baktériumszint, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Ezt is olvasd el! Tudósok felfedezték az immunrendszerünk eddig ismeretlen részét

vizes palack tiszt\u00edt\u00e1sa

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Bár az emberek többsége (84 százalék) valamilyen mértékben tisztítja a kulacsát, úgy tűnik, a legtöbben nem végeznek alapos munkát. A tanulmány válaszadóinak alig több mint 46 százaléka öblítette ki naponta a palackot, míg több mint 30 százalékuknál egy hét vagy annál is több idő telt el a mosások között. 15 százalékuk egyáltalán nem tisztította, 40 százalékuk pedig csak havonta mosta ki.

Egy gyors vízzel történő öblítés nem lesz elég ahhoz, hogy minden mikrobiális veszélyt eltávolítsunk. A szakértők azt javasolják, hogy alaposan tisztítsuk ki a kulacsokat, ideális esetben minden egyes nap, amikor csak használjuk.

Figyelmedbe ajánljuk! Ezért igyunk vizet: a kiszáradás 6 kellemetlen tünete

Az ideális tisztítás forró vízzel és mosogatószerrel történik. Súroljuk át a belső és a külső felületeket, továbbá minden olyan apró rést, ahol a mikrobák megbújhatnak. Ezután alaposan öblítsük le tiszta vízzel, hogy eltávolítsuk a szappanmaradványokat, majd töröljük át kifejezetten élelmiszerrel érintkező felületekhez kifejlesztett fertőtlenítővel, hogy eltávolítsuk az esetlegesen megmaradt baktériumokat vagy penészgombákat. Az IFLScience írása szerint a levegőn való megszáradás is fontos lépése a folyamatnak.

A figyelmetekbe ajánljuk