Kínai hordozórakéta kontorállatlanul tért vissza a Földre

Kínai hordozórakéta kontorállatlanul tért vissza a Földre

Egy kínai hordozórakéta szombaton ellenőrizetlenül tért vissza a Földre, ami miatt amerikai tisztviselők megrótták Pekinget, amiért nem osztott meg információkat a potenciálisan veszélyes objektum leereszkedéséről.


Az amerikai űrparancsnokság megerősítette, hogy a Hosszú Menetelés 5B rakéta szombaton újra belépett a Föld légkörébe az Indiai-óceán felett, de a törmelék esetleges szétszóródásával és a becsapódás helyével kapcsolatos kérdéseket Kínához irányította – írja a Phsyorg.

A hivatalos WeChat-profilján közzétett közleményében a Kínai Űrügynökség később megadta a becsapódási terület koordinátáit a Sulu-tengeren, mintegy 57 kilométerre a Fülöp-szigeteki Palawan-sziget keleti partjaitól.

Az eszközök többsége a visszatérés során elpusztult és megsemmisült

– közölte az ügynökség a hordozórakétáról, amellyel múlt vasárnap indították el a második modult a háromból, amelyre Kínának szüksége volt az új Tiangong űrállomás befejezéséhez.

Bill Nelson, a NASA adminisztrátora a Twitteren bírálta Pekinget, mondván, hogy felelőtlenség és kockázatos volt a rakéta leereszkedésének részleteinek eltitkolása.

Minden űrhajózó nemzetnek követnie kellene a bevált gyakorlatokat, és megbízható előrejelzéseket készíteni a lehetséges törmelékbecsapódás kockázatáról, különösen az olyan nehéz teherűrhajók esetében, mint a Hosszú Menetelés 5B, amelyek jelentős élet- és vagyonveszteséggel járnak

– írta Nelson.

A légkörbe belépő tárgyak hatalmas mennyiségű hőt és súrlódást generálnak, ami égéshez és széteséshez vezethet. A nagyobbak, mint például a Hosszú Menetelés-5B, azonban nem biztos, hogy teljesen megsemmisülnek. Ezért Kína a hét elején közölte, hogy szorosan nyomon követi a törmeléket, de a földön tartózkodókra nézve nem jelent veszélyt.

A figyelmetekbe ajánljuk