Az új kutatásban szereplő mesterséges édesítőszer olyan termékekben is megtalálható, mint a diétás üdítők és rágógumik. Egy új tanulmány szerint azonban képes károsítani a sejtjeinkben lévő DNS-anyagot.
Mivel a DNS tartalmazza a genetikai kódot, amely testünk növekedését és fenntartását szabályozza, ez számos egészségügyi problémához vezethet – írja a Science Alert. A kutatók aggodalmai felszólították az élelmiszer-szabványügyi hatóságokat, hogy vizsgálják felül a cukorhelyettesítő biztonságosságát és szabályozási státuszát.
A tanulmány a szukralóz-6-acetát genotoxikusságát vizsgálta: ez a kémiai vegyület akkor keletkezik, amikor a szukralózt lenyeljük, és a szervezetben metabolizálódik.
Ez is érdekelhet: Édesítőszerek vagy cukor? ─ A szakemberek megmondják
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az összes genotoxikus anyagra vonatkozóan 0,15 mikrogramm/fő/nap toxikológiai küszöbértéket állapított meg. Azonban már az egy szukralózzal édesített italban lévő mennyiség is meghaladja ezt a küszöbértéket. És ez még nem számol azzal a mennyiséggel, amely metabolitként keletkezik fogyasztás után
− mondja Susan Schiffman biomérnök az Észak-Karolinai Állami Egyetemről.
Más szóval, a szukralóz-6-acetát már a fogyasztás előtt is jelen van ezekben az italokban, de még több termelődik belőle a gyomrunkban. A szukralóz tulajdonképpen a szukralóz-6-acetát finomított változatából készül, amelyet szacharóz cukorból szintetizálnak.
Ha tovább olvasnál: Kerüljük az édesítőszereket, egészségügyi kockázatuk lehet
Fotó: Shutterstock
A tanulmányban a kutatók egy sor laboratóriumi tesztet végeztek emberi vérsejteken és bélfali szöveteken, hogy lássák, hogyan reagálnak a szukralózra és a szukralóz-6-acetát vegyületre. A bélsejtek genetikai aktivitását is vizsgálták, mindezt a DNS-károsodás kimutatására szolgáló szabványosított elemzési eljárásokkal.
A tesztek megerősítették a genotoxikus és klasztogén (DNS-szálakat megtörő) mechanizmusokat, valamint kimutatták a gyulladással, oxidatív stresszel és a rákos megbetegedésekkel összefüggésbe hozható gének expressziójának növekedését.
Mi több, a bélbélés is károsodott: a vegyi anyagok károsítják a kapcsolódási pontokat, ahol a bélfal sejtjei összekapcsolódnak egymással. Ennek következtében a részben megemésztett táplálék és a toxinok beszivároghatnak a véráramba.
Az új tanulmány mögött álló kutatók figyelmeztetnek, hogy hagyjunk fel a szukralóz szedésével és minden olyan dolog fogyasztásával, ami tartalmazza. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy az szukralóz változatlanul áthalad a szervezeten.