Karikó Katalin

Rangos elismerés: Karikó Katalin lett Európa feltalálója

Karikó Katalin megkapta meg az Európai Szabadalmi Hivatal Európai Feltalálói Díját több évtizedes kutatói pályájának elismeréséül, amelynek egyik legfőbb eredménye, hogy felfedezéseivel megalapozta az mRNS terápiás alkalmazását.

Több, mint négy évtizedes kitartó, tudományos és kutatómunkájának eredményeként Karikó Katalin sikeresen dolgozott az mRNS terápiás alkalmazásában rejlő lehetőségeken, amellyel nem csak a COVID-19 elleni küzdelem vakcinájának megszületésében volt aktív szerepe, hanem új perspektívákat nyitott egyéb betegségek kezelésében is – olvasható a közleményben.

Az 1990-es évek óta tartó elkötelezett munka központjában az a felismerés állt, mely szerint a testbe fecskendezett szintetikus mRNS speciális fehérjék termelését eredményezi.

Azzal a vízióval, hogy az mRNS-molekulával jelentős sikerek érhetőek el a gyógyításban, Karikó Katalin olyan pályára állította az orvostudományt, amely messze túlmutat napjaink jól dokumentált, egészségügyi területen jegyzett sikerein”
– mondta António Campinos az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke."
A tudomány iránti elkötelezettsége és kitartása, valamint kutatásainak úttörő szemlélete hozta azt az áttörést jelentő innovációt, amely szerte a világon új perspektívákat nyit meg az emberi egészséget fenyegető veszélyek elleni küzdelemben.

Karikó Katalint az Európai Feltalálói Díj 2022 hibrid formátumú átadó ünnepélyén tüntették ki, melyet az egész világról nyomon követhettek A díjat - mely Európa egyik legtekintélyesebb innovációs elismerése - olyan feltalálók kapják, akik kivételes tudásukkal hozzájárultak a társadalom fejlődéséhez.

Karikó Katalin harmincas listája

Karik\u00f3 Katalin

European Patent Office / Oliver Ruether

A COVID-19 vakcinán túl Karikó kutatásai utat nyitottak a módosított mRNS-en alapuló orvosi kezelések széles skálája felé. Jelenleg is különböző kutatások folynak többféle daganatos betegség terápiás vakcináinak, valamint szív- és érrendszeri betegségek és anyagcserezavarok kezelésének kifejlesztésére – folytatja a közlemény.

A kutató saját listája szerint körülbelül harminc módosított mRNS-alapú terápiát szeretne fejleszteni a jövőben.

Fontos, hogy a negatív stresszt pozitívra tudjuk változtatni, hiszen szükség van izgalomra, várakozásra, hogy meg tudjuk élni egy kísérlet eredményességét. Kutatóként ez az izgalom visz előre céljam megvalósításakor

mondta Karikó

A stressz mellett a kritika kezelése a másik legfontosabb, hiszen az építő kritikára mindig odafigyeltem, azonban a többit általában teljesen figyelmen kívül hagytam… mindig ez vitt előre

tette hozzá.

Karikó Katalin 1955-ben született Magyarországon. 1978-ban biológiából, 1982-ben pedig biokémiából PhD fokozatot szerzett a Szegedi Tudományegyetemen. 1985-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol először a philadelphiai Temple Egyetemen, majd a marylandi Egészségtudományi Egyetem Uniformed Services Egyetemén dolgozott, ezt követően 1989-ben a Pennsylvaniai Egyetem Orvostudományi Karán mRNS-kutatással foglalkozott. Ezen munkák alapján Karikó 2006-ban Drew Weissmannel közösen megalapította az RNARx-et. 2013-ban Németországba költözött, ahol a BioNTech AG-nál kapott állást, amely vállalatnak jelenleg is alelnöke.


A figyelmetekbe ajánljuk