Egy vulkán.

ILLUSZTRÁCIÓ.

Hatalmas, hónapokig tartó vulkánkitörést figyeltek meg a Jupiter holdján

Figyelemre méltó vulkánkitörést észleltek a Jupiter Io nevű holdján.


A kitörést 2022 őszén figyelte meg az Io Input/Output obszervatórium (IoIO) segítségével Jeff Morgenthaler, a Planetáris Tudományos Intézet (PSI) vezető kutatója.

A Jupiter egyik legnagyobb holdját, az Io-t a Naprendszer legvulkanikusabb égitestjének tartják, szélsőséges körülményei és az anyabolygó óriási gravitációs hatása miatt évente bekövetkező vulkánkitörései miatt.

A Naprendszer legnagyobb tömegű bolygójának, a Jupiternek és két másik nagy Jupiter-holdnak a gravitációja hatalmas árapályerőket hoz létre az Io-n belül. Ez szétfeszíti és összenyomja az égitestet, a négy nagy Jupiter-hold közül a legbelsőbbet, ami heves vulkáni tevékenységet vált ki.

Ez is érdekelhet: Vulkánokkal borított holdat fotózott a NASA űrszondája

A PSI által üzemeltetett IoIO az arizonai Benson közelében található, és 2017 óta figyeli az Io vulkáni tevékenységét. A Jupiterről érkező fényt tompító koronagráfikus technika segítségével a műszer képes a gázóriás közelében lévő halvány gázokat leképezni.

Ez tette lehetővé Morgenthaler számára, hogy kiszúrja a Jupiter körüli felhőben vagy „ködben" lévő mindkét nátrium fényesedését, amely 2022 júliusa és szeptembere között kezdődött és éppen a múlt hónapban ért véget.

A Jupitert fánkszerű struktúrában körülvevő, Io plazmatorusznak nevezett ionizált kén szintén 2022 őszén fényesedett fel. Ez azonban kevésbé volt feltűnő, mint az Io plazmatoruszának korábbi kitörések során tapasztalt fényesedése.

Az IoIO megfigyeléseit a NASA Juno űrszondája követheti nyomon, amely 2016 óta kering a gázóriás körül. A Juno 2023 decemberében közeli elrepülésre készül az Io fölött, műszerei pedig érzékenyek a Jupiter körüli plazmára.

Ez a plazma visszavezethető az Io vulkáni tevékenységére, vagyis a Juno megmondhatja a csillagászoknak, hogy a 2022 őszi vulkánkitörés más kémiai összetételű volt-e, mint az Io más kitörései.

Mielőtt azonban a Juno elég közel kerülhetne egy ilyen vizsgálathoz, Morgenthaler reméli, hogy az IoIO több változata is működőképes lesz szerte a világon.

Ezek a különböző globális helyszíneken elhelyezett további IoIO-kópiák segíthetnek a csillagászoknak abban, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok által kikényszerített szünetekben a Földről továbbra is megfigyelhessék a Jupiter holdját. A több IoIO egység több időt biztosíthat a Jupiter rendkívül dinamikus Io plazmatorusának és nátriumködének megfigyelésére is.

Forrás: Space.com


A figyelmetekbe ajánljuk